Studenti ogorčeni: Papirnu prijavu plaćali 0,50 KM, a elektronsku će 7,50 KM!

Ovih dana na stranicama fakulteta Univerziteta u Tuzli postavljena je obavijest da će se elektronske prijave ispita naplaćivati 7.50 KM, a ovim povodom oglasila se Naša stranka Tuzlanskog kantona:

“Držimo da je to skandalozna odluka uprave Univerziteta koja nema, niti može da ima bilo kakvo opravdano utemeljenje. Svaka papirna prijava ispita do sada se plaćala 0.50 KM, a uvođenje elektronske prijave trebalo je da olakša, ubrza i ukine troškove prijavljivanja ispita piše Studomat.
Odluka da se nakon uvođenja elektronske prijave ispita putem inače besplatnog google obrasca, ista ipak naplaćuje, za cilj ima pljačku studenata i zadržavanje prihoda Univerziteta preko njihovih leđa.

Tražimo da se nadležno Ministarstvo i Vlada TK odmah na odgovarajući način uključe kako bi se navedena odluka poništila.

Pozivamo nadležne da odmah ponište ovu sramotnu odluku koja se može smatrati vrijeđanjem inteligencije studenata i da prestanu sa donošenjem odluka koje otežavaju ionako teške uvjete studiranja, kao i da se posvete i insistiraju na reformama obrazovnog sistema u TK, jer studenti i građani očekuju da se počnu baviti suštinom, a ne formom, kao što je to slučaj sa elektronskim prijavljivanjem ispita na Univerzitetu u Tuzli”, stoji u saopćenju Naše stranke TK piše Studomat.

Studenti su ogorčeni ovakvom odlukom Univerziteta.

– Elektronska prijava ispita 7,50KM. Ukoliko želite da plaćamo ELEKTRONSKE PRIJAVE koje se mogu ispuniti preko BESPLATNOG GOOGLE OBRASCA moram vam reći, da izvinite, ali gadno ste se zaje*ali. Ovdje više nije stvar samo u novcu kojeg svakako, nema. Roditelji daju posljednje novce da bi iškolovali svoju djecu. Djeca su pod stresom jer nema mjesta za kiks, ako kiksamo prokockali smo novac, a sistem i obrazovanje ne da krade nego ide u tačku krajnjeg bezobrazluka gdje nisu sposobni sa svojim kadrovima da se digitalizuju pa onda znaju gdje udariti – na novac.

U amfiteatru i učionicama nema zraka za studente, učionice su zagušljive i šansa da se unesvjestite je 80% . Kada zamolimo da se problem na bilo koji način riješi: ,, Ma znate kako kažu, hehe i ovo će proći.. ” Od 3 toaleta na fakultetu 1 je funkcionalan. Nema sapuna, nema papira. Studentske rade po 2h, kada tražite najjednostavniju stvar koja je u njihovoj dužnosti da vam odrade ili pomognu krenu vas napadati. Kada bilo kakvu pomoć očekujemo ili generalno akademsko ponašanje, rijetko ćemo je dobiti. Čast izuzetcima i profesorima i profesoricama koji ono malo jada uspiju prikriti da ne mislim da godišnje bacam hiljade i hiljade maraka da bi dobila diplomu koju mogu samo okačiti na zidu da budemo čast porodice, a bacam pare. Bacam jer od 12 predmetnih profesora imam 3 koja će me naučiti nečemu.
Dokle bolan više? Da izvinu kolege, profesori/ce, prijatelji/ce i poznanici svi koji me prate. Dokle više je*emu?

Hoćete da ostanemo? Hoćete kadrove, asistente i školovane ljude? Da Bog da ih nikad ne dobili i da Bog da svi otišli. Kome da budem sutra asistentica ili ko da me obrazuje, čovjek koji me obara na ispitu i piše i govori ” čojk ” i ” će mo ” .
Obraća mi se sa: ,, Kakve gluposti drobiš ti? ” Njemu da plaćam 7,5KM? Studentskoj koju ne mogu dobiti na broj ili očekivati da će mi pomoći? Ne, hvala, napisala je na svom Facebook profilu jedna od studentica sa UNTZ.