Sud BiH se oglasio o Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku

Povodom odluke o izdržavanju kazni zatvora za osuđene u predmetu “Respiratori” – Fikreta Hodžića, Fadila Novalića i Fahrudina Solaka, oglasio se i Sud BiH.

Kako je navedeno u saopćenju Suda BiH, Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok Novalić i Solak to još nisu učinili.

Podsjećamo, osuđenom Novaliću je danas odbijena molba za odgodu.

– Osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne. Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora – saopćili su.

Također, osvrnuli su se i na pitanje raspisivanja potjernica.

– Potjernica za osuđenom osobom se raspisuje tek nakon što ta osoba zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno. Dakle, tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim. O ostalim informacijama u navedenom predmetu, javnost će biti pravovremeno obaviještena kada se za to steknu uslovi – zaključili su.

Vezani članci

Novalić: Učestvovao sam u konstruiranju bh. respiratora, na “Dregeru” umrlo 14.000 ljudi

Visokoin.com

Afera “Respiratori”: Je li Sebija Izetbegović na Sudu BiH govorila istinu

Visokoin.com