Suđenje Karadžiću odgođeno zbog bolesti

Suđenje Radovanu Karadžiću nije nastavljeno u Haagu zato što se optuženi razbolio, ali je predsjedavajući sudija O-Gon Kwon novo zasjedanje zakazao već za 6. decembar

Na kratkom zasjedanju, sudija Kwon je kazao da je Pretresno vijeće obaviješteno da se Karadžić ne osjeća dobro, ali nije iznio nikakve detalje. To nisu učinili ni Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson, niti tužilac Alan Tieger, javio je u ponedjeljak BIRN Justice Report.

Sudije, zastupnici odbrane i optužbe okupiće se u sudnici ponovo u utorak, 6. decembra, kako bi nastavili proces, ukoliko Karadžiću bude bolje, ili razmotrili novonastalu situaciju, ako optuženi ne bude mogao da dođe u sudnicu. Od početka suđenja, krajem oktobra 2009. godine, do sada proces nije prekidan zbog Karadžićeve bolesti.

Na početku suđenja, Pretresno vijeće je za Karadžićevog branioca u pripravnosti (stand-by counsel) postavilo britanskog advokata Richarda Harveyja. Zadatak Harveyja je da preuzme odbranu ukoliko bi Karadžić opstruisao suđenje. Za ovo suđenje bilo je predviđeno da tužioci nastave izvođenje dokaza o genocidu nad srebreničkim Bošnjacima u julu 1995. godine, iskazom eksperta za uništenu bošnjačku vjersku i kulturnu baštinu Andrasa Riedlmayera.

Pretresno vijeće do sada je saslušalo šest srebreničkih svjedoka – jednog preživjelog u masovnom strijeljanju Bošnjaka, trojicu oficira Holandskog bataljona UNPROFOR-a i dva eksperta koja su radila na iskopavanju masovnih grobnica.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzmanje vojnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

(VisokoIN/Fena)