Sutra nastavak suđenja Iliji Jurišiću

Pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije smatra odgovornim u predmetu “Tuzlanska kolona”.

U toku dvodnevne rasprave biće ponovo saslušani komadant kasarne “Husinska buna” Mile Dubajić, a video linkom iz Sarajeva sjedočit će Meša Bajrić i Enver Delibegović.

Očekuje se da će tokom dvodnevnog svjedočenja biti izvršeno i suočavanje svjedoka Dubajića s Bajrićem i Delibegovićem.

Treba podsjetiti da je Meša Bajrić bio načelnik SJB Tuzla i kritičnog dana 15.5.1992 godine u dva navrata se u kasarni sreo s Dubajićem. Enver Delibegović bio je komandant Opštinskog štaba TO, a u vrijeme izvlačenja kolone iz Tuzle bio je na njenom čelu u oklopnom transporteru zajedno s Dubajićem.

Nastavak procesa u predmetu Jurišić je realizacija rješenja Apelacionog suda u Beogradu koji je ukinuo prvostepenu presudu, kojom je Ilija Jurišić proglašen krivim i osuđen na 12 godina zatvora, i čitav predmet vratio prvostepenom sudu.

Ovoga puta Jurišić se brani sa slobode. Ne boravi u Beogradu nego na ročišta putuje iz Tuzle, u pratnji predsjednika Fondacije “Istina, Pravda, Pomirenje” Sinana Alića.

– Zadovoljni smo kako se do sada odvija situacija oko suđenja Iliju Jurišiću. U dosadašnjim svjedočenjima i dokumentaciji o slučaju “15. maj – Tuzlanska kolona” nije bilo informacija o postignutom dogovoru za povlačenje vojnika JNA iz kasarne “Husinska Buna“ u Tuzli. Čuvši tvrdnje kako takav dogovor nije postojao, prijeratni potpredsjednik Skupštine opštine Tuzla Branko Perić je kontaktirao predstavnike Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje i rekao da su se 15. 5. 1992 godine predstavnici tadašnje vlasti, Branko Perić, Refik Ahmedinović i Sead Avdić, sastali s tadašnjim komandantom kasarne Miletom Dubajićem i dogovorili izlazak vojnika bivše JNA iz Tuzle, izjavio je u nedjelju Feni predsjednik Fondacije Alić.

Predstavnici Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje očekuju da će Branko Perić o tome svjedočiti i da će suočavanje s Miletom Dubajićem rezultirati novim dokazima, koji, u svakom slučaju, idu u korist odbrani ne samo u slučaju Jurišić, nego i istini o “Tuzlanskoj koloni”.

U Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine stradalo je 49 pripadnika JNA i četiri policajca iz tadašnje Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

(VisokoIN/Fena)