SVE SE VIŠE FIRMI U BIH GASI: BROJ BLOKIRANIH RAČUNA DOSTIGAO 102.000

Broj blokiranih računa preduzeća u BiH i dalje raste, a najnoviji podaci pokazuju da smo na oko 102.000 ovakvih računa.

Kako nam je 14. marta rečeno iz Centralne banke (CB) BiH, prema podacima iz Izvještaja o blokiranim računima, u Jedinstvenom registru računa CBBiH, ukupan broj blokiranih računa pravnih subjekata u BiH je 101.910. Početkom istog mjeseca je, podsjetimo, ta cifra bila manja (101.899).

Ukupan broj firmi koje imaju najmanje jedan blokiran račun je 55.679”, rekli su za portal InfoBijeljina iz CBBiH.

CBBiH je, dodaju, odgovorna samo za pravovremeno prikupljanje izmjena i objavljivanje podataka o broju blokiranih računa, odnosno o broju pravnih lica koja imaju bar jedan račun blokiran.

Račune pravnih lica otvorene u bankama blokiraju komercijalne banke na osnovu entitetskih zakona o unutrašnjem platnom prometu”, ističu iz CBBiH za portal InfoBijeljina.

U BiH je, da uporedimo, 2012. bilo svega 58.038 blokiranih računa preduzeća. Ta cifra je iz godine u godinu rasla, a rast se bilježi i na mjesečnom, pa i polumjesečnom nivou.

U BiH je tako, do početka marta 2023. godine, blokirano 101.899 računa poslovnih subjekata, što je za 131 više u odnosu na početak februara.

U tom, mjesečnom izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Banke koji sadrži 4.099 stranica, devet više od prethodnog mjeseca, navedena su pravna lica iz različitih oblasti, među kojima su razna udruženja, agencije, opštine, privredna preduzeća, zadruge, sportske i zdravstvene organizacije, te subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima.