Sve skuplja proizvodnja mlijeka praćena niskom otkupnom cijenom

Velike farme se ukrupnjuju, dok se male i srednje gase

Proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini doživljava velike promjene. Velike farme se ukrupnjuju, dok se male i srednje gase. Sve skuplja proizvodnja praćena niskom otkupnom cijenom mlijeka, neizdrživa je kombinacija mnogim farmerima. Posebno je alarmantno stanje u Republici Srpskoj, gdje je premija najniža u regionu.

Sve veći troškovi proizvodnje, praćeni niskom otkupnom cijenom, doveli su do gašenja proizvodnje mlijeka na manjim farmama. One veće i dalje preživljavaju.

“Mislim da je zadnje dvije godine proizvodnja mlijeka u stagnaciji. Jako veliko poskupljenje inputa, sve ulazne cijene su do 3 4 puta bile iznad, a cijena mlijeka je podignuta za 50,60%, i sad imamo slučaj da se cijena mlijeka vraća na niži nivo, dok je u marketima mlijeko 2,8 a proizvođači imaju 50 feninga do marku”kazao je Branimir Andrić iz Poljoprivrednog dobra “Semberija”.

“Trenutno imamo na muži preko 400 grla, imamo veoma dobar prosjek mlijeka sa izuzetnim kvalitetom. Trenutno ovo je ipak farma koja je bila u jednom ruiniranom stanju, došli smo da napravimo savremenu farmu, trudimo se, imamo htjenja, želje i volje”, govori Radoslav Sekulić, rukovoditelj stočarske i biljne proizvodnje PD “Semberija”.

Mljekari u ovom entitetu tražili su i povećanje premija sa dosadašnjih 25 na 35 feninga i glasno se usprotivili prelasku na podsticaj po grlu i hektaru.

“Ne znam kud ovo vodi. Proizvodnja mlijeka pada, recimo osmi deveti desti mjesec pala je za 20 000 litara dnevno”, mišljenja je Vladimir Usorac iz Udruge poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a.

U nešto boljoj situaciji su mljekari u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje premija za mlijeko iznosi 42 feninga.

“FBiH je do sada isplatila nešto više od 71 milion i 330 km, to je realizacija budzeta od oko 116 miliona. Tu imamo i ostale vrste podrške nekih 9,5 miliona maraka”, kaže Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi FBiH.

Za pojedine proizvođače mlijeka u ovom dijelu zemlje problem je nedobijanje premije, zbog čega su pale i krivične prijave.

“Podnijeli smo krivičn uprijavu protiv ministra i njegova dva saradnika. Moja zadruga je osnovana u februaru mjesecu, preuzeli smo kooperante od druge zadruge i nastavili sa istim modelom predavanja podsticaja u kantone. Nakon predaje za prvi kvartal obavijestili su me da mi treba fiskalni račun, a pošto sam ja iz rs, mi smo oslobođeni fiskalnog računa”, naglašava Milorad Kozomara, direktor PZ “Planinsko mlijeko”.

Iz resornog ministarstva odbijaju optužbe, te ističu da su svi oni koji su ispunili uslove, premiju i dobili.

“U ovoj godini ministarstvo je odbilo 88 zahtjeva za podršku proizvodnjama, to nije ništa neuobičajeno, svi oni koji ne ispunjavaju uslove bivaju odbijeni, tu nije kraj, vodi se upravni postupak i svako ima pravo podnijeti žalbu na rješenje i federalno ministarstvo rješava po žalbi”, kaže Kemal Hrnjić.

I dok se farmeri bore za opstanak farmi, cijena mlijeka na policama marketa višestruko je viša od otkupne cijene mlijeka. Kako kažu, najgore prolazi onaj koji proizvodi, piše BHRT.