Svečanom akademijom Medresa “Osman-ef. Redžović” ispratila 28. generaciju maturanata

Medresa “Osman-ef. Redžović” iz Visokog ispratila je u petak 8. generaciju maturanata i maturantica, prvu generaciju s tri odjeljenja u tridesetogodišnjem postojanju ove školske ustanove Islamske zajednice.

Svečana akademija održana je u Kulturnom centru Altindag u Visokom, čija je unutrašnjost bila premala da primi sve članove porodica i one koji su došli ispratiti maturante.

Diplome na svečanosti dobilo je 60 maturanata, 36 maturantica i 24 maturanata, koji su se u toku četverogodišnjeg školovanja u Medresi osposobili za dalji nastavak školovanja, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Učenikom generacije proglašen je hafiz Davud Isaković, a učenicom generacije Hatidža Ibrahimspahić.

Akademiji su prisustvovali izaslanik reisul-uleme i direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH prof. dr. Dževad Hodžić, izaslanik muftije sarajevskog doc.dr. Samed Omerdić, osnivač Medrese i njen prvi direktor prof. Džemal-ef. Salihspahić i aktuelni direktor Medrese mr. Dženan-ef. Handžić.

Također, bili su prisutni i ministrica finasija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Dženana Čišija, predstavnici ostalih medresa u našoj zemlji i mnogi istaknuti gosti, predstavnici vjerskog, javnog, društvenog i političkog života.

Čestitke maturantima i maturanticima, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisul-uleme profesor Hodžić, ukazavši da su medrese velika investicija, kako za Islamsku zajednicu, tako i društvo u cjelini.

– Našu mladost obrazujemo i odgajamo za najširi spektar zanimanja i potreba u našem društvu, na šta smo ponosni. Znanje i vakuf dvije su najznačajnije poluge islamske kulture i civilizacije kroz cijelu povijest. Svjedočimo i danas da su ova dva instituta u jednoj simetriji i da i danas predstavljaju temelje našeg, ne samo vjerskog života u užem smislu, nego našeg obrazovanja i važne temelje našeg naroda i društva – kazao je Hodžić, te maturante pozvao da budu od onih koji tragaju za obrazovanjem i znanjem.

Na Akademiji se obratio se i direktor Medrese Dženan Handžić, naglasivši kako su ovi trenuci radosti dragocijeni u svijetu tjeskobe i neizvjesnosti u kojem živimo.

– Sudbina ove škole, iskovane u grotlu agresije, jeste da se nastavi kaliti u nesigurnosti sadašnjosti i neizvjesnosti budućnosti – poručio je Handžić.

Ovom prilikom podsjetio da su prethodnih pet godina realizirani razvojni investicioni projekti vrijedni više od 2.5 miliona maraka, te je tako stečeno skoro sve što je potrebno za školovanje 260 đaka u 12 odjeljenja, uz poštivanje najviših obrazovnih standarda i korištenje obrazovne tehnologije posljednje generacije.

– Naš veliki jubilej i 30. godišnjicu koju obilježavamo dočekujemo jači i bolji nego ikad. Nema boljeg načina da završimo 30. školsku godinu od ispraćaja prve generacije ove medrese sa tri odjeljenja. Ova naša prva postava koju smo izveli, mladost i ljepota, ulazi u historiju kao prva generacija maturanata ove medrese sa tri odjeljenja – poručio je Handžić.

Medresa, kako je kazao, nije škola koja se pohađa, nego druga kuća u kojoj se živi. Zahvalio je roditeljima u nastojanju da djecu usmjere na pravi put.

– Nedavni tragični događaji u regionu pokazali su da su greške u odgoju preskupe i da se svako ulaganje u djecu isplati – naglasio je Handžić uz poruku maturantima da gledaju naprijed i sjećaju se onoga što su učili uz riječi: “Šta god vam život donio ili odnio, vjerujem i znam da ćete čuvati emanet vjere, emanet porodice i emanet domovine“.

Nekoliko poruka uputio je i dr. Samed Omerdić, kao izaslanik muftije sarajevskog dr. Nedžada Grabusa.

– Nikada nemojte gubiti nadu. Mladost je nada. Možda imate razloge da budemo pesimisti, ali kao vjernici muslimani imamo bezbroj razloga da budemo optimisti. Odgoj i znanje koje ste usvojili u protekle četiri godine jeste odgoj i znanje koje može dati najbolje i najjače mogućnosti za cijelo čovječanstvo – istakao je Omerdić.

Ministrica Čišija, u ime premijerke ZDK Amre Mehmedić pozdravila je skup i uputila čestitke maturantima.

– Zamolit ću Allaha dž.š. da uvijek budete na pravom putu, veseli i sretni i da uvijek radite ono što će vas činiti sretnima – navela je Čišija.

Medresa “Osman-ef. Redžović” u Visokom počela je s radom ratne 1992/93. godine, a nosi ime alima Osman ef. Redžovića. Respektabilna je odgojno-obrazovna ustanova, prepoznatljiva po kontinuiranom razvoju, ali prije svega po svojim alumnistima, kojih je u ovih 30 godina bilo više 1.500.