Švedska najavila pa povukla protjerivanje muškarca koji je spaljivao Kur'ane

Švedska služba za migracije priopćila je u četvrtak da je odlučila deportirati Iračanina koji je spalio primjerke Kur'ana, muslimanske svete knjige, ali da nalog neće biti izvršen jer bi muškarac mogao biti podvrgnut mučenju u svojoj domovini.

Švedska je u kolovozu podigla razinu opasnosti od terorizma na drugu najvišu razinu te je upozorila na povećanje broja prijetnji Šveđanima u zemlji i inozemstvu nakon što su paljenja Kur'ana razljutila muslimane i izazvala prijetnje.

Nekoliko demonstracija je predvodio Salwan Momika, irački izbjeglica koji tvrdi da želi “prosvjedovati protiv cijele institucije islama” te zabraniti Kur'an.

“Jučer je Služba za migracije odlučila opozvati njegov status i boravišnu dozvolu i odlučila da ga treba deportirati”, rekao je glasnogovornik službe za Reuters.

Po njegovim riječima, razlog je taj što je muškarac dao lažne podatke u zahtjevu za boravak.

Međutim, glasnogovornik je rekao da Švedska ne može izvršiti nalog za deportaciju jer bi muškarac riskirao mučenje i nehumano postupanje ako bi bio poslan u Irak. Ako se situacija promijeni, muškarac će biti deportiran, dodao je.

Služba za migracije u srpnju je objavila da provodi reviziju boravišne dozvole Iračanina.

“Ne napuštam Švedsku. Živjet ću i umrijeti u Švedskoj. Švedska služba za migracije je počinila ozbiljnu pogrešku. Sumnjam na to da iza ove odluke stoje skriveni politički motivi. Žalit ću se“, rekao je Momika za švedsku javnu televiziju SVT.