Švicarski penzioneri na meti organizovane mreže prevaranta iz BiH

Kantonalna policija uhapsila je državljanina Bosne i Hercegovine (53) prilikom primopredaje novca koju je ugovorio sa namjerom da od 84-godišnje švicarske penzionerke na prevaru uzme nekoliko hiljada franaka.

Nevjerovatna priča
A, sve je počelo u ponedjeljak kada je ova penzionerka primila telefonski poziv od navodnog bankarskog službenika koji je imao nevjerovatnu priču: naime, u banci, čiji je ona klijent, primjećene su prevare od strane jednog bankarskog službenika. Njoj je sugerisano da ode do banke, podigne nekoliko hiljada franaka i da dobro zapamti ime službenika koji joj je isplatio novac, prenose Nezavisne novine.

Zatim je tokom razgovora navodno prebačena na liniju sa policijskim službenikom koji joj je objasnio da nakon što podigne novac, sačeka ispred svoje kuće policijaca koji će doći po njen novac i bezbjedno ga vratiti u banku, na njen račun.

Organizovana mreža prevaranata
Da je ova starica zaista imala sreće svjedoči i to da je na putu prema banci dobila treći, ali dobronamjeran poziv koji ju je upozorio da je riječ o prevari te da se odmah obrati policiji.

Na lice mjesta došla je kantonalna policija ciriškog kantona koja je uhapsila navodnog “službenika” koji je došao po novac koji je trebao da vrati na njen račun.

Službenik je bio državljanin BiH koji je dio dobro organizovane mreže prevaranata čija su meta uglavnom stariji građani kantona Cirih. On je priveden i bit će istraženo da li je povezan sa sličnim slučajevima koji su se desili u ovom kantonu, prenose Nezavisne novine.