Tadić: Barikade na sjeveru Kosova su izgubile svrhu

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su barikade izgubile svrhu i ponovo pozvao kosovske Srbe da ih uklone.

On je naglasio da mu je cilj zaštiti živote građana ali i pripadnika KFOR-a, jer kako je rekao „nasilje vodi u spiralu nasilja iz koje nema izlaza“.

„Mi na Balkanu znamo kako rat dolazi preko noći i imamo obavezu da ga spriječimo“, rekao je Tadić novinarima u Palati Srbija, gdje se održava nacionalna konferencija o promociji međunarodnog dana volontera.

Tadić je rekao da je integrisano upravljanje prijelazima srbijanski prijedlog, koji je nastao uvažavanjem realnosti na terenu i da vjeruje da će politički lideri Srba sa sjevera Kosova prihvatiti to riješenje „koje nije idealno ali je u ovom trenutku najbolje moguće“.

Prema njegovim riječima, barikade su imale svrhu da osvijetle nasilni akt Prištine i da se angažuje međunarodna zajednica da se nasilje spriječi, ali barikade više nemaju smisla jer se „ne mogu postaviti na nebu“, budući da KFOR helikopterima prevozi kosovske carinike.

Tadić kaže da ne može reći da li će Srbija dobiti status kandidata 9. decembra ako se barikade uklone, što zavisi od odluke na nivou šefova država EU, ali da Srbija i ako ne dobije ststus kandidata ne smije da odustane od evropskog puta.

Predsjednik Srbije je dodao da je predhodnih dana imao kontakte sa njemačkim državnicima i da se stav Njemačke suštinski izmjenio nakon posljednjeg nasilja na Kosovu, te da Srbija sigurno ne bi dobila kandidaturu da se odlučivalo prije nekoliko dana.

(VisokoIN/Srna)