Tanjir pun zdravlja: Napravite domaću puru

Palenta se od davnina smatrala seoskim jelom. Jako zdrava i ukusna, priprema se veoma lako i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji s različitim namirnicama.

To je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog griza.

Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili, pak, za one koji imaju problema s probavnim sistemom. Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcioniralo.

Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti, tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva.

Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer utječe također na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela, jer odmah iza pšenice i riže, on važi za najvažniju žitaricu na svijetu.

Iako smo sigurni da većina zna recept ovog tradicionalnog, jednostavnog jela, nije na odmet posjetiti se:

Sastojci (4 osobe):

– 500 gr kukuruznog brašna

– 1 l vode

– 4kašike ulja (može i mrs)

– soli po ukusu

Priprema:

– U vrelu slanu vodu stavi se malo ulja, a može i masti. Dodati soli po ukusu i sačekati da voda provri. Kad voda prokuha, sipati kukuruzno brašno i smanjiti temperaturu. Na sredini grudve od brašna probiti rupu drškom varjače i ostaviti da se kuha pola sata, pa tek onda promiješati varjačom i miješati smjesu dok ne počne da se odvaja od šerpe.

– Kuhana pura se vadi kašikom i slaže u tanjir, prelije mlijekom i pavlakom, može i kajmakom.

Prijatno!

Vezani članci

Kuhinja ima najviše bakterija, evo kako temeljito očistiti ključne stvari

Visokoin.com