Teška situacija u KB Zenica: Mi ćemo se boriti, dok ima ijedan doktor ovdje, radiće se

U Federaciji BiH danas je zabilježeno 909 pozitivnih i 15 smrtnih ishoda. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji.

Čini se da je najteža situacija trenutno u Zenici.

Naime, stotinu radnika Kantonalne bolnice Zenica je inficirano korona virusom, 34 ljekara, 46 medicinskih sestara, 20 administrativnih radnika. Faktički, četvrtina ljekarskoG kadra u KB Zenica je trenutno zaražena korona virusom.

Situacija ne ide u dobrom pravcu. U bolnici trenutno ne postoji odjel u kojem bar jedan radnik nije zaražen koronom.

– Nije to kolaps, ali imamo ozbiljnu situaciju. Mi ćemo se boriti, dok ima ijedan doktor ovdje, radiće se. Ako se građani ne budu pridržavli mjera i budu se ponašali kao da mi ovdje nešto smišljamo, imaćemo situaciju da ćemo gubiti ljudske živote, kao što se događalo u mnogim zemljama na zapadu, svi ste to vidjeli proljetos kada su ljudi umirali na hodnicima bolnica, kazao je u izjavi za N1 Rasim Skomorac, direktor KB Zenica.

– Ljude ne možemo ni izmisliti, ni zaposliti preko noći, poručio je Skomorac.

KB Zenica trenutno je u deficitu s anesteziolozima, infektolozima, internistima…

– Mislim da ovog momenta angažmanom određenog broja zdravstvenog kadra koji, ne svojom greškom, trenutno ima manji obim posla nego ranije, možemo prebroditi ovu situaciju. Ovog momenta držimo zdravstveni sistem pod kontrolom. Ovog momenta ima ko ljude liječiti. Ako naš 200 postotni angažman bude dovoljan mi ćemo ovo riješiti, ako ne, očekuje nas neizvjesnost, kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.