Teški ratni brodovi SAD-a i Rusije ‘u šahu’ u Jonskom moru

Najnoviji satelitski snimak pokazuje šta se dešava u italijanskim vodama Jonskog mora, blizu obale Kalabrije, piše italijanski list ‘Il Giornale’.
U Sredozemnom moru danima se odigrava veoma osjetljivo američko-rusko manevrisanje – prenose svjetski mediji tekst iz italijanskog lista Il Giornale.

S jedne strane, ruska ratna flota pokušava da izvrši pritisak na brodove NATO-a da bi ih potjerala prema Jonskom moru, a sa druge strane SAD nastavljaju da šalju bombardere B-52 nad Evropom da stanje prate odozgo, prenosi Beta.

Najnoviji satelitski snimak pokazuje šta se dešava u italijanskim vodama Jonskog mora, blizu obale Kalabrije: “Izazov između američkog nosača aviona ‘Truman’ i ruskog razarača ‘Kulakov'… izgleda kao partija šaha: jedan čeka potez drugog”, piše list.

Ruska ‘ubica nosača aviona’
Nosač “Truman” predvodi NATO na Mediteranu, a drugi italijanski list, La Repubblica, prenosi da taj brod nosi lovce-bombardere “F-18 Hornet” koji ​​u Crnom i Baltičkom moru “vježbaju” za eventualno pružanje pomoći zemljama koje su bliže ratu u Ukrajini.

Ruski razarač “Kulakov”, iz sovjetske ere, potpuno je modernizovan 2010. godine: poznavaoci kažu da je opremljen i krstarećim raketama “Kalibr”, istim oružjem kojim su Rusi gađali područja Ukrajine.

Taj brod je u pokretu zajedno s velikom ruskom krstaricom “Varjag” koja može da istovremeno gađa više ciljeva i zato je nazivaju “ubica nosača aviona”.

“Varjag” je po veličini treća krstarica klase “Slava”, s navođenim raketama, izgrađena za sovjetsku mornaricu, a sada služi ruskoj Ratnoj mornarici.

Velika koncentracija ruskih brodova na Sredozemlju
Taj brod je od februara u italijanskim vodama, kao dio koncentracije snaga ruske Ratne mornarice koja nikada ranije nije viđena: krstarice, lovački avioni, fregate i podmornice, od kojih je jedna vjerovatno na nuklearni pogon. Svi brodovi su opremljeni i ruskim krstarećim raketama “Kalibr”.

Tolika koncentracija ruskih brodova na Sredozemlju posljedica je namjere Moskve da kontroliše kretanje NATO-a, a drugi da interveniše kako bi sprečio ulazak protivničkih brodova u Crno more, prenosi Beta.

Američki nosač “Truman”, osmi iz klase “Nimic” u Ratnoj mornarici SAD-a, čeka kao obezbjeđenje za bombardere “B-52” koji lete iznad oblasti u kojima se nalaze ruske posade.

Dug boravak na moru stvara probleme
U sadašnjoj situaciji ruski “Varjag” i “Kulakov” prate “Trumana” u Jonskom moru. Ali, za Moskvu to manevrisanje nije jednostavno jer dug boravak na moru stvara probleme njenoj floti koja nije uspjela da stigne do Krima radi snabdijevanja, jer Turska sprečava prolazak vojnih brodova kroz moreuz Bosfor.

Izgleda da i Pentagon preispituje svoje prioritete: “Truman” je bio iznenađen ukrajinskom krizom jer je pred njen početak bio na zadatku u vodama Persijskog zaljeva, te je dobio naređenje da stane, a kasnije da otplovi u Sredozemlje gdje mu se pridružilo nekoliko krstarica.