Teško političko licemjerje Dragana Čovića: Da li je Izraelcima spomenuo ulice nazvane po ustašama

Višednevna posjeta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića Izraelu je jasan primjer njegove teške političke licemjernosti.
Proteklih dana susreo se sa bivšim dugogodišnjim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjedavajućim izraelskog parlamenta – Kneseta Mickeyom Levyjem, predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije Yaakovom Haguelom, kao i sa privrednicima ove države.

Netanyahuu je poklonio repliku Sarajevske hagade, odao je počast žrtvama holokausta i posjetio Jerusalem. To je učinio kao predsjedavajući Doma naroda i u saopćenjima je istaknuto da je razgovarao o odnosima Bosne i Hercegovine i Izraela.

Dragan Čović posjetio Izrael, najavio da će raditi na donošenju definicije antisemitizma u BiH
U saopćenjima, kao i na Čovićevom Twitter nalogu, nije bilo spomena o tome da li je razgovarano o onome što je najveći prioritet za HDZ, a to su izmjene Izbornog zakona. Da li je Čović u globalno utjecajnom Izraelu, jednom od najbliskijih saveznika Sjedinjenih Američkih Država, lobirao i za HDZ-ovo viđenje Izbornog zakona?

Glorifikacija ratnih zločinaca

Ono što je sigurno jeste da sagovornicima nije kazao da su u dijelovima Bosne i Hercegovine, u kojima HDZ, ima vlast, ulice nazvane po nacistima i fašistima i njihovim saradnicima. Najeklatantniji primjer za to su ulice Mostara nazvane po ustašama Mili Budaku, Juri Francetiću, Mladenu Lorkoviću, Anti Vokiću i Đuri Spuževiću.

Oni i mnogi drugi bili su istaknuti pojedinci u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) pod čijim je kvislinškim režimom tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 12.000 bosanskohercegovačkih Jevreja.

Nazivanje ulica po njima je dio HDZ-ove glorifikacije zločinaca iz Drugog svjetskog rata, kao i iz posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Čoviću ništa nije bilo sporno da hrvatski pjevač, koji promiče nacističke i fašističke stavove, Marko Perković Thompson 2017. održi koncert u Mostaru. Sastavni dio svakog Thompsonovog koncerta je ustaški pozdrav “Za dom spremni.”

Bio je i u Bleiburgu na kojem se također promovira ustaštvo, a dočekao je i ratnog zločinca Darija Kordića koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog ubistva 116 civila u Ahmićima. Ne pristaje na okončanje onoga što je svojstveno aparthejdu – “dvije škole pod jednim krovom”.

Sve ove anticivilizacijske pojave su problematizirane u mnogim međunarodnim izvještajima o Bosni i Hercegovini.

U Čovićevo odavanje počasti žrtvama nacizma i fašizma možda će se i moći vjerovati onda kada on i HDZ prestanu glorificirati i pravdati ratne zločince te priznaju zločine počinjene uime naroda kojem pripadaju. To se odnosi i na sve ostale političare, neovisno o nacionalnosti, koji verbalno proklamuju antifašizam, a u praksi rade suprotno od toga.

Borba protiv fašizma i nacizma mora biti svenacionalna i u Mostaru, i u Banjoj Luci i u Sarajevu, piše Klix.ba