Tinejdžerka gledala snimke ISIL-ovih smaknuća, pa iskasapila majku

Tinejdžerka iz Danske osuđena je na devet godina zatvora jer je u avgustu 2014. godine ubila svoju majku nakon što je gledala snimke smaknuća krvoločnih džihadista Islamske države. Lisa Borč, koja je tada imala 15 godina, i njen dečko Muhamed Abdula (29) izboli su njenu majku Tinu Romer Holtegard najmanje 20 puta u porodičnom domu u Kviselu na sjeveru Danske.

Ova 16-godišnjakinja odslužiće najdužu kaznu koja je ikad izrečena za tinejdžera u Danskoj. Lisa je na presudu uložila žalbu i okrivila svog dečka koji je po njenim riječima sve isplanirao. Rekla je sudu da je priznala zločin samo zato jer se bojala svog 29-godišnjeg dečka. Njen očuh Jen Holtegard izjavio je za danske medije da za ubistvo ne krivi islam, iako je Lisa bila opsjednuta islamskom državom, već da je nju isto tako mogla da privuče neka banda ili drugi “ekstrem”.

Tokom saslušanja u septembru, na sudu je otkriveno da je bila opsjednuta radikalnim islamom nakon što se zaljubila u muslimana.

Opsjednuta radikalnim islamom

On ju je, međutim, ostavio i preselio se u Švedsku kako bi bio sa svojom ženom i djecom. Ona je ubrzo našla drugog dečka, Iračanina Abdula, sa kojim se sprijateljila u prihvatilištu koje je podignuto u blizini njene kuće.

Policija koja je nakon dojave o ubistvu ušla u kuću, zatekla je Lisu kako na mobilnom telefonu gleda video snimke na Jutjubu. Na pitanje gdje joj je majka, ona je sjedeći prstom pokazala na gornji sprat.Sve vrijeme gledala je smaknuća britanskih humanitaraca. Zajedno sa dečkom planirala je da ode u Siriju i da se bori na strani Islamske države.

Na sudu su jedan drugog krivili za ubistvo, a porota je čula nekoliko verzija onoga što se dogodilo. Iako Abdul više nije bio na mjestu zločina kad je policija stigla, pronađeni su njegovi otisci prstiju u spavaćoj sobi žrtve. Na sudu nije utvrđeno ko je zadao smrtonosni ubod, ali oboje su proglašeni da su krivi za ovo svirepo ubistvo.

Lisa je osuđena na devet godina robije, a prvu godinu biće u maloljetničkom zatvoru. Abdul je dobio 13 godina i biće protjeran iz Danske kad odsluži kaznu.

Oboje moraju da plate odštetu Lisinom očuhu, njenoj sestri bliznakinji i mlađem bratu.

Vezani članci

Jedni slave, drugi podižu tužbe: Može li Trump blokirati Bidenovu pobjedu?

Visokoin.com

Denga groznica hara Bangladešom, zaraženo više od 10.000 osoba

Visokoin.com

Zimbabve legalizovao marihuanu u medicinske i naučne svrhe

Visokoin.com

Orić će biti uhapšen ukoliko pređe na srbijansku teritoriju

Visokoin.com

Vladimir Putin doputovao u Istanbul

Visokoin.com

U stravičnom zemljotresu na Tajvanu 13 mrtvih, 100 nestalih

Visokoin.com