Titovo nasljedstvo pripada Srbiji?

Uoči novog ročišta u procesu koji se za podjelu ostavštine Josipa Broza Tita vodi na beogradskom Prvom osnovnom sudu Savka Mangović, zamjenica javnog pravobranitelja, kaže da je Muzej istorije Jugoslavije bio ovlašten dati stav kakav je dao, da je sve što je izloženo i pohranjeno u tom muzeju u državnom vlasništvu!

Naše daljnje miješanje u ovom predmetu nije potrebno jer Muzej je u pravu kad navodi da je sve u vlasništvu Republike Srbije, aže zamjenica Mangović.

Tako se priča o tome ko će naslijediti imovinu jugoslavenskog predsjednika vraća na početak, na pitanje jesu li darovi koje su desetljećima dobivali Tito i Jovanka vlasništvo države ili su bili njegovo privatno vlasništvo, koje bi sad trebali podijeliti nasljednici, udovica Jovanka, sin Mišo Broz i unuci iza pokojnoga sina Žarka.

Toma Fila, koji je tri desetljeća zastupao Jovanku, kaže da stav Javnog pravobraniteljstva, državnog tijela koje se brine o državnoj imovini, nije u skladu s odlukom Saveznog ustavnog suda SR Jugoslavije, piše Večernji list.

Ustavni je sud, naime, 2000. godine, pri kraju vladavine Slobodana Miloševića, ukinuo zakon kojim je sva Titova imovina proglašena društvenom, donesen pet godina nakon Titove smrti, 1985. godine.

Taj je zakon, poznat i kao Lex Jovanka – jer je njime Jovanka Broz ostala bez ikakve imovine – ukinut zato što je protivan zakonu donesenom za Titova života, prema kojem državni dužnosnici ne smiju primati poklone osim – Tita.

Fila, koji više ne zastupa Jovanku jer je bio savjetnik u vladi, kaže kako je, zahvaljujući toj odluci Ustavnog suda, sve što su Tito i Jovanka dobivali privatno vlasništvo. Dvoje sada mora utvrditi sud: prvo je popis imovine, a zatim treba utvrditi što je bilo Jovankino vlasništvo, što bračna stečevina, što je Titovo vlasništvo koje se onda dijeli nasljednicima.

Nastavak ostavinske rasprave zakazan je za 17. februara, kad će se više znati o tome kakav je stav beogradskog suda. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Srbija konačno barem Jovanki Broz vratiti lične stvari, do kojih ne može doći ni 30 godina od smrti bivšeg predsjednika SFRJ.

(VisokoIN)