TRAŽITE LI RAČUN: PITANJE KOJE OTKRIVA NEDOSTATAK FISKALNE ODGOVORNOSTI

Nedostatak izdavanja računa postao je čest problem s kojim se suočavaju mnoge prodavnice, posebno kineske prodavnice u Bosni i Hercegovini.

Ovaj nedostatak nije samo kršenje propisa već i izbjegavanje fiskalnih obaveza, što ima negativne posljedice po poslovanje i društvo u cjelini, piše Crna hronika.

Tržišna inspekcija kontinuirano se bori protiv ovog problema, ali građani također imaju važnu ulogu u rješavanju situacije.

Jedan od ključnih koraka koje građani mogu poduzeti jest zahtijevanje fiskalnog računa pri svakoj kupovini. Kupci imaju pravo na račun kako bi imali dokaz o kupovini i zaštiti svojih prava kao potrošača.

“Nikada mi sami nisu dali račun u kineskoj prodavnici, znači nekoliko ih kupi ispred mene, ja jedini budem taj kojem sve izvade iz kese i tek onda izdaju fiskalni račun. Krivi su građani, svi okreću glavu i izgleda da ih ništa ne zanima”, navodi Asmir sa Dobrinje.

Osim navedenog problema, nedostatak izdavanja računa otežava praćenje poslovanja, utvrđivanje poreza i sprečavanje nelegalnih aktivnosti kao što su utaje poreza i krijumčarenje robe. To stvara nefer konkurenciju za one prodavnice koje poštuju zakon i redovno izdaju račune.

Stoga, ne samo da je to obaveza prodavnica, već je i odgovornost građana da zahtijevaju račun pri svakoj kupovini. Na taj način, zajedničkim naporima možemo doprinijeti stvaranju poštenijeg i transparentnijeg tržišta, koje će koristiti svima.

Zajedno s tržišnom inspekcijom, građani imaju ključnu ulogu u suzbijanju ovog problema i promoviranju poštene trgovine. Iako može biti izazovno promijeniti navike i uvjerenja, edukacija i podizanje svijesti o važnosti izdavanja računa mogu doprinijeti rješavanju ovog vječitog problema.