Tri savjeta koja vam mogu pomoći da usavršite šetnju sa psom

Usavršavanje umijeća šetnje na opuštenom povodcu često je na vrhu prioriteta vlasnika pasa. Na kraju krajeva, ko ne bi uživao u bezbrižnim šetnjama sa svojim četveronožnim prijateljem, dok je povodac lagano opušten?

Međutim, svako ko je pokušao naučiti svog psa ovoj vještini zna da to često nije tako jednostavno kako zvuči. Možda ste isprobali razne tehnike dresure i najbolje poslastice za pse, ali još uvijek niste uspjeli spriječiti psa da vuče povodac. No, ne uče svi psi istom brzinom, a što djeluje na jednog psa, možda neće djelovati na drugog.

Trenerica pasa Melissa Goodman podijelila je na Instagramu tri savjeta koja bi vam mogla pomoći da usavršite šetnju sa psom na povodcu.

Fokusirajte se na svog psa koliko želite da se on fokusira na vas
Šetnja na opuštenom povodcu je timski rad. Kako biste potaknuli svog psa da se fokusira na vas, trebali biste i vi posvetiti pažnju njemu i izbjegavati distrakcije kao što je slanje poruka dok šećete. Tokom šetnje budite fokusirani na svog ljubimca i stvorite okruženje saradnje i povezanosti.

Nagradite male stvari
Psi neprestano pokazuju poželjno ponašanje, često u obliku malih radnji koje je lako previdjeti. To može biti nešto jednostavno poput pogleda prema vama tokom šetnje. To su trenuci koji zaslužuju prepoznavanje i nagradu.

Dopustite svom psu da njuška
Psi doživljavaju svijet uglavnom kroz svoje njuške. Njuškanje je za njih vitalna i obogaćujuća aktivnost. Iako je primamljivo održavati brz tempo tokom šetnji, ne zaboravite dopustiti svom psu da istražuje mirise oko sebe. Njuškanje pruža mentalnu stimulaciju i ispunjenje