Tri učenika ubijena ispred srednje škole, ranjeno još šestero

Tri osobe su ubijene kada je jedan učenik otvorio vatru iz poluautomatskog pištolja u srednjoj školi u Oksfordu, sjeverno od Detroita, izjavile su vlasti, koje su također rekle da su priveli 15-godišnjeg učenika, prenosi “The New York Times“.
Vjeruje se da su svi koji su poginuli studenti, rekao je Majkl Mekejb (Michael McCabe), zamjenik šerifa okruga Oakland, na konferenciji za novinare.

Vlasti su primile prvi od više od stotinu poziva upućenih hitnoj pomoći u vezi pucnjave u 12:51 popodne, rekao je Mekejb. Dodao je da je napadač bio student druge godine škole, “da se predao bez ikakvih problema” i da je bio priveden za pet minuta.
Pored tri ubijena učenika, ranjeno je još šestoro, među kojima i učiteljica, rekao je on. Stanje povređenih nije još poznato. Naoružani napadač, čije ime nije odmah objavljeno, ispalio je 15 do 20 hitaca iz poluautomatskog pištolja, saopćile su vlasti.

Naoružani napadač se “pozvao na svoje pravo da ne govori” i zatražio advokata, izjavio je Mekejb. Vlasti su saopćile da ne vjeruju da je planirao pucnjavu s nekim drugim. Rekli su da još istražuju da li je u pitanju nasumična ili ciljana pucnjava.
– Ovo je veoma tragična situacija – izjavio je zamjenik šerifa.

Nakon evakuacije škole, vlasti su saopćile da vrše drugi i treći pretres škole, tražeći još žrtava. Snimci iz vijesti lokalne televizije pokazuju jako prisustvo policije, uključujući zamjenike šerifa i vojnike države Mičigan, ispred škole, koja je oko 65 kilometara sjeverno od Detroita. Šerifovi zamjenici koji su nosili dugačke puške patrolirali su školskim dvorištem, a radnici hitne medicinske pomoći stigli su u dva helikoptera. Radnici Hitne pomoći unijeli su nosila u zgradu dok je najmanje šest vozila hitne čekalo na parkingu.
– Danas popodne došlo je do pucnjave u srednjoj školi u Oksfordu – navodi se u saopćenju “Oxford Community Schools”, prema WDIV-TV, lokalnoj stanici. “Odjel šerifa okruga Oakland je osigurao mjesto događaja.”

Učenici i članovi osoblja su “sistematski evakuisani” u obližnju prodavnicu Meijer, gdje će ih pokupiti roditelji i porodica, saopćio je školski okrug. Rouzmari Bajer (Rosemary Bayer), državna senatorka koja predstavlja distrikt uključuje okrug Oakland, rekla je u izjavi da su “vijesti o današnjoj pucnjavi u Oksfordskoj srednjoj školi jednostavno užasavajuće”.