Trodnevna žalost za 74 žrtve sukoba navijača

PORT SAID – Egipatsko Vrhovno vijeće oružanih snaga proglasio je tri dana nacionalne žalosti nakon što su najmanje 74 osobe poginule u sukobima između navijača dva fudbalska kluba u gradu Port Saidu.

Nekoliko stotina ljudi povrijeđeno je nakon što su navijači ušli na teren poslije utakmice između klubova Al-Masry i Al-Ahly. Na televizijskim snimcima prikazano je kako navijači trče po terenu i jure fudbalere Al-Ahlyja, javlja Srna. Incident se dogodio nakon što je sudija označio kraj utamice koju je domaći tim Al-Masry dobio rezultatom 3:1.

Za danas su planirani marševi kao znak protesta zbog nesposobnosti policije da smiri nasilje. Britanski BBC navodi da je izbijanju sukoba dodatno doprinijelo to što na utakmici nije bio uobičajeni broj policajaca. BBC ističe da se policija od početka protesta kojim je početkom prošle godine sa vlasti svrgnut predsjednik Hosni Mubarak drži po strani. Navijači u Egiptu poznati su po nasilništvu, posebno kluba Al-Ahly koji su učestvovali u sukobima sa policijom tokom protesta.

Fudbalski savez Egipta otkazao je na neodređeno vrijeme utakmice prve lige, a egipatski parlament najavio je vanrednu sjednicu o ovom događaju.

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uKKmsFsszPU

(VisokoIN)