Trump: Macron ‘ljubi Xija u stražnjicu’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron boravio je u Kini na sastanku sa Xi Jinpingom i ‘ljubio mu stražnjicu’, rekao je u Donald Trump.

Bivši američki predsjednik je imao intervju s voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u glavnim medijima otkako je optužen u New Yorku.

U intervjuu, potencijalni predsjednički kandidat Republikanske stranke rekao je da su Sjedinjene Države izgubile uticaj u svijetu otkako je on otišao s dužnosti.

“Imate ovaj ludi svijet, koji se skoro raspada a Sjedinjene Države nemaju apsolutno nikakvu riječ”, rekao je Carlsonu.

“A Macron, koji je moj prijatelj, završio je s Kinom, ljubi Xija u stražnjicu. U redu, u Kini! Rekao sam da Francuska sada ide u Kinu”, rekao je Trump u intervjuu.

Macron je izazvao buru nakon državne posjete Kini prošle sedmice u kojoj je upozorio Evropljane da se ne bi trebali vezati za američku vanjsku politiku.

Bivši američki predsjednik Donald Trump tvrdi da je “nuklearno zagrijavanje” najveći problem s kojim se svijet suočava, koji prevazilazi čak i pitanje globalnog zagrijavanja, prenosi Anadolija.

“Niko ne govori o nuklearnom… najvećem problemu koji imamo u cijelom svijetu. To nije globalno zagrijavanje, to je nuklearno zagrijavanje”, rekao je Trump voditelju Fox Newsa Tuckeru Carlsonu u intervjuu koji je emitovan u utorak navečer.

Kako je kazao, nije potrebno čekati 200 do 300 godina da se posljedice nuklearnog zagrijavanja vide.

“Potreban je samo jedan ludak… i to je samo pitanje sekundi”, rekao je.

Trump je također izrazio zabrinutost zbog ruskog nuklearnog oružja i njegovog uticaja na Ukrajinu.

“Ako bi on (ruski predsjednik Vladimir Putin) odlučio da iskoristi svoj drugi oblik uništenja, koji je nuklearni, tu je kraj”, dodao je.

Trumpa su također pitali hoće li se povući iz predsjedničke utrke 2024. ako bude osuđen za krivična djela za koja se tereti.

Odgovorio je da ni pod kojim okolnostima neće odustati.

“Nikada ne bih odustao. To nisam ja. Ne bih to uradio”, dodao je.

Okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg optužio je Trumpa prošle nedelje po 34 tačke u vezi sa njegovom navodnom umiješanošću u isplatu “tajnog novca” bivšoj glumici Stormy Daniels prije predsjedničkih izbora 2016.