Turska sretna zbog izbora Amre Babić

Turski ministar i glavni pregovarač sa Evropskom unijom (EU) Egemen Bagis prisustvovao je redovnom mjesečnom savjetodavnom sastanku vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Istanbulu, javlja izvještač agencije Anadolija.

Govoreći o uspjesima i planovima ove partije, Bagis se osvrnuo i na prošlosedmične lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, kao i uspjeh Amre Babić, koja je postala prva žena načelnica u Evropi koja nosi hidžab. On je poželio da se takva praksa uskoro bude prenese na i u Tursku.

Bagis je uporedio pravo nošenja mahrame s pravom nošenja mini suknje i kazao da je riječ o jednakim pravima.

„Prošle sedmice su održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, a kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA) Amra Babić je izabrana za načelnicu svoje općine Visoko. Ona je postala prva pokrivena načelnica u Evropi. Ona je obrazovana i sposobna žena, majka troje djece. To je bio njen adut na izborima. Nakon pobjede je izazvala veliku medijsku pažnju. Dojmila me se njena izjava u kojoj je kazala da je bitan karakter i sposobnost nje kao osobe, a da je mahrama, koja je njen lični izbor. Neka uspjeh naše sestre Amre bude preslikan i neka uđe i u praksu Turske“, rekao je Bagis.

(VisokoIN/Anadolija)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com