Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Čedomira Jovanovića

Krivična prijava Agencije za borbu protiv korupcije protiv lidera LDP u Srbiji Čedomira Jovanovića odbačena je još krajem oktobra prošle godine, potvrdio je juče za Blic Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva. Zorić je naglasio da je tužilaštvo utvrdilo da nema elemenata krivičnog djela na koji je ukazala Agencija, “ali ni bilo kog drugog koje se goni po službenoj dužnosti”

– Prvo osnovno javno tužilaštvo je nakon svih izvršenih provera odbacilo krivičnu prijavu Agencije za borbu protiv korupcije 26. oktobra prošle godine. Tužilaštvo nije u obavezi da Agenciju obavesti o tome da je tužba odbačena, ali je na zahtev Agencije koji je poslat 25. januara odgovorilo i poslalo dopis 30. januara – rekao je Zorić i dodao da je lider LDP obaviješten ranije jer je tražio od tužilaštva informaciju o tome.

Na primjedbu “Blica” da redoslijed obavještavanja omogućava objema stranama da kažu da su bile u pravu iako su tvrdile suprotno (Agencija da je Jovanović nešto krio u prijavljivanju imovine i prihoda, a lider LDP da je nepravedno optužen), Tomo Zorić kaže:

– Nije tačno, Agencija je pogrešila. Njihova krivična prijava je odbačena.

U Agenciji za borbu protiv korupcije juče nisu davali komentare jer im je, kako kažu, dopis tužilaštva tek stigao. Po Zakonu o krivičnom postupku oni imaju mogućnost da ulože prigovor na odluku tužilaštva i da traže da se ona preispita.

Ombudsman Saša Janković će na zahtjev lidera LDP ispitati da li je Agencija radila savjesno, a u međuvremenu je Čedomir Jovanović najavio tužbu protiv Agencije zbog narušavanja ugleda u javnosti.

Agencija je do sada podnijela tri krivične prijave. Slučaj javnog okršaja sa liderom LDP koji je mjesecima tvrdio da nije prekršio Zakon o Agenciji neće se dobro odraziti na kredibilitet Agencije ako ostane bez njihovog objašnjenja i komentara. Već sama činjenica da ne postoji normalna komunikacija između dvije državne institucije kao što su Agencija i tužilaštvo ukazuje na to da nešto ozbiljno mora da se mijenja ako se zaista podržava borba protiv korupcije, piše Blic.

(VisokoIN)