Tužioci u aferi “Respiratori” Hukeljić i Pašić su heroji mjeseca prema izboru Ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH objavila je na svom zvaničnom Facebook profilu da su tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine Mirza Hukeljić i Džermin Pašić proglašeni za heroje u augustu.

“Povjerenje u pravosuđe BIH je na istorijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom.

Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH.

Tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili su da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal. Ovi tužioci preuzeli su ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija.

Ustrajali su usprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde. Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH. S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Ambasade SAD.

Tužilac Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić
Mirza Hukeljić rođen je 1980. godine u Zenici, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine, a magistrirao pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu 2005. godine. Pravosudni ispit položio je 2006. u Sarajevu. Gosp. Hukeljić je doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani 2013. godine.

Od 2003. do 2005. godine, radio je kao pripravnik u Uredu visokog predstavnika (OHR), a od 2005. do 2010. bio je stručni saradnik i savjetnik u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Godine 2010. imenovan je na poziciju tužioca u Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu gdje je bio šef Odjela za ratne zločine. Za tužioca Tužilaštva BiH imenovan je i stupio na dužnost 1. decembra 2013. godine.

Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić
Džermin Pašić rođen je 1.12.1974. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2000. godine, a pravosudni ispit je položio 2003. godine.

Od 2000. bio je zaposlen u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Na poziciju tužioca Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu imenovan je 2007. godine. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine od 20. novembra 2013. imenovan je za tužioca Tužilaštva BiH”, navodi se u saopćenju Ambasade SAD u Sarajevu.