Tužiteljica koja je grupu “Pravda za Davida” nazvala kriminalcima uzalud se žalila

Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Slavice Matijaš koju je prije dvije godine drugostepena disciplinska komisija VSTV-a sankcionisala jer je svojim ponašanjem naštetila ugledu tužilačke funkcije.

Naime, Matijaš je kažnjena nakon prijave članova grupe „Pravda za Davida. Ona se teretila da je 1. decembra 2020. po izlasku iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka ispred koje su se tada održavali protesti ove grupe, izjavila „opet ovi kriminalci“, te je na taj način prekršila standarde tužilačke etike.

Njena tužba protiv odluke komisije VSTV-a odbačena je na Sudu BiH najesen 2022. godine, a Ustavnom sudu BiH se žalila da je povrijeđeno njeno pravo na pravično suđenje navodeći da nije izgovorila ono što joj se stavljalo na teret.

Tvrdila je da je Youtube snimak ovog događaja namontiran
Štaviše tvrdila je da je Youtube snimak ovog događaja namontiran te da nije odlučeno o njegovoj zakonitosti. Istaknula je i da je UDT bio pristrasan.

Ustavni sud je njene navode odbio, a posebno one o tome da se VSTV ne može smatrati tribunalom.

Ustavni sud se, kako su obrazložili, nije miješao na način kako su redovni sudovi usvojili dokaznu građu. Za Ustavni sud BiH je obrazloženje Drugostepene komisije VSTV-a bilo jasno.