U akciji hapšenja u BiH učestvovao i FBI: Srušen najuži krug “narko kralja”

Evropska policijska služba (Europol) oglasila se u o velikim akcijama protiv organiziranog kriminala koje su jučer sprovedena na području BiH. Kako su naveli, u raciji velikih razmjera sprovedenoj u Bosni i Hercegovini, policijski službenici su upali u kuće i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘unutrašnjeg kruga’ narko-kralja uhapšenog u novembru 2022.

-Europol je podržao jučerašnju akciju, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom. Kao i i operaciji ‘Desert Light’, nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Preko 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI) – saopćeno je iz Europola.

Primarni cilj operacije
Kako su naveli, primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie” bio je podizanje optužnice i krivično gonjenje bosansko-hercegovačkog/holandskog državljanina koji Europol i Holandija smatraju visokovrijednom metom.

-Holandske vlasti su 2023. godine osudile osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom Mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosansko-hercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola – saopćeno je.

Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., kako su naveli, istraga je pokazala da je “High Value Target” nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim dilerima droge u Dubaiju, s kojima je zajedno ulagao u poduhvate trgovine više tona kokaina, bosansko-hercegovački/holandski državljanin postao je moćna figura u kontroli masovne ponude kokaina prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje ističu, sumnja se da je “High Value Target” odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

-Među 23 osobe koje su juče uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici koji su identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, laptope i druge dokaze – naveli su.

Europol podržao bh. vlasti
Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. iz Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bosansko-hercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe ili „užeg kruga“ članova kriminalne organizacije “High Value Target” od povjerenja , dodali su iz Europola.

Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini.

-Europol je u Bosnu i Hercegovinu rasporedio dva specijalista s mobilnim uredima kako bi prikupili i unakrsnu provjeru obavještajnih podataka i pomogli u daljoj koordinaciji aktivnosti. Pored podrške pružene uoči jučerašnje akcije, Europol je obavještajnim podacima i koordinacijom podržavao cjelokupnu istragu. Od početka 2021. godine, stručnjaci Europola razvili su i podijelili preko 30 obavještajnih paketa u vezi s visokovrijednom metom i njegovom kriminalnom mrežom – naveli su.

Na kraju su nabrojali agencije za provođenje zakona koje su učestvovali u akciji:

Belgija: Savezna sudska policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen);
Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale – Ured za borbu protiv stupéfiantsa (OFAST)

Bosna i Hercegovina: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona policije Sarajevo (Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policija Kantona Sarajevo);

Sjedinjene Američke Države: Uprava za borbu protiv droga (DEA); Federalni istražni biro (FBI).