U Americi obavljena prva transplatacija bubrega svinje na čovjeka

Šezdesetdvogodišnjem muškarcu u završnom stadijumu bubrežne bolesti presađen je genetski modifikovan bubreg od svinje, saopćili su ljekari iz Opće bolnice u Massachusetts u Bostonu.

“Četverosatna operacija transplantacije, izvedena 16. marta, označava veliku prekretnicu u potrazi za obezbjeđivanjem lakše dostupnih organa pacijentima”, navodi se u saopćenju bolnice.

Pacijent Richard Slaiman postao je prva živa osoba na svijetu kome je ugrađen bubreg svinje. On se dobro oporavlja i očekuje se da će uskoro biti pušten iz bolnice, rekli su danas ljekari.

Prethodno, svinjski bubreg privremeno je presađen u donore koji su bili moždano mrtvi. Također, dva muškarca primila su ranije srce od svinja, ali su obojica umrli nakon nekoliko mjeseci.

Ova posljednja operacija označava najnoviji razvoj ksenotransplantacije, termina koji označava napore da se ljudski pacijenti izliječe ćelijama, tkivima ili organima životinja.

Decenijama to nije funkcionisalo, ljudski imuni sistem je odmah uništavao strano životinjsko tkivo. Noviji pokušaji uključivali su svinje koje su modifikovane tako da su njihovi organi sličniji ljudima, navodi AP.