U brojnim kantonima nedostaje policajaca, situacija bi se mogla i pogoršati

U brojnim kantonima u Federaciji gotovo je identična situacija sa nedostatkom policijskih službenika. Taj problem nije zaobišao ni Zeničko-dobojski kanton.

U ovom kantonu bi se, ukoliko se ne obrati dovoljno pažnje ovom problemu, trenutna situacija mogla zakomplicirati.

Nedovoljan broj policajaca
U cilju popunjavanja kadrova i jačanja policijskih struktura, iz resornog ministarstva najavljuju konkrus za prijem novih 105 službenika – i to ove godine. No, i to neće biti dovoljno da se sigurnosna situacija zadrži stabilnom ukoliko se trend prijema novih kadrova ne nastavi i narednih godina, prenosi Federalna.ba.

Na mladima svijet ostaje pa tako i policijske strukture. No, trenutno je broj policijskih službenika u Upravi policije Zeničko-dobojsko kantona nedovoljan.

Uprkos tome, sigurnosna situacija je na zavidnom nivou. Uzme li se u obzir da su trenutno po sistematizaciji upražnjena 202 mjesta policijskih službenika i 135 državnih službenika i namještenika, stanje bi se moglo dodatno usložniti.

„Da policijski službenik počne samostalni rad, treba minimalno dvije godine. Dakle, ukoliko sad i naredne godine ne budemo planirali i izvršili prijem policijskih službenika, doći ćemo u tešku situaciju.

Nedostatak državnih službenika i namještenika moramo nadomjestiti sa policijskim službenicima što slabi operativnu moć policije“, objašnjava policijski komesar ZDK-a Rusmir Šišić.

Prema predviđanjima, u naredne tri godine očekuje se penzionisanje više od 500 policijskih službenika i uposlenika Uprave policije. Odlazak iskusnih kadrova u višim činovima zahtijeva pravovremeno unapređenje mlađih kadrova.

„Ta jedna ratna generacija odlazi u penziju, dolaze nove snage. Upravo ovo je period u kojem treba voditi računa da se blagovoremeno izvrši unapređenje na rukovodna radna mjesta. Ako se to ne uradi, to će dodatno usložniti situaciju“, upozorava Šišić.

Raspisivanje konkursa
Već tokom ove godine planirano je raspisivanje konkursa za prijem 105 policijskih službenika u početnim činovima. To će zadovoljiti određene potrebe. No, ipak, nedovoljno.

„Ako sljedeće godine ne raspišemo konkurs za minimalno 150 policijskih službenika da se primi, to bi stanje kasnije moglo biti alarmantno u smislu narušenosti bezbjedonosne situacije.

Mi to moramo promptno rješavati. Moj je apel Upravi policije da se to krene raditi. Vlada je zaista opredijeljena da ide“, ističe ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Benjamin Sinanović (SDP).