U Hagu preminuo ratni zločinac Zdravko Tolimir

Ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir sinoć je preminuo u Hagu, potvrđeno je za N1 iz Haškog tribunala.

U aprilu prošle godine Tolimir je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine. Tolimir je tokom rata bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Tolimir je 2012.godine osuđen na doživotan zatvor zbog komandne odgovornosti za srebrenička masovna pogubljenja, kao i ubijanje ključnih ljudi bošnjačke zajednice u Žepi – kao bivši pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno–sigurnosne poslove u Glavnom štabu VRS-a.

“Presuda Tolimiru je potvrdila osude za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubistvo, progon i nečovječna djela (prisilno premještanje), na osnovu Tolimirovog učešća u ta dva udružena zločinačka poduhvata. Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i značajno doprinio tim udruženim zločinačkim poduhvatima, koji su rezultirali masovnim pogubljenjima hiljada bosanskih Muslimana iz Srebrenice i prisilnim premještanjem hiljada civila iz te dvije enklave”, saopštili su tada iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).