U Hrvatskoj razotkrivena velika mafijaška grupa: Htjeli prošvercati pola tone kokaina, prodavali oružje iz BiH…

Ogroman slučaj šverca droge, oružja i pokušaja mafijaških ubistava otkriven je u Hrvatskoj, a USKOK je podigao optužnicu.

Hrvatski mediji sad su objavili detalje optužnice u kojoj se spominju veze hrvatskih mafijaša sa srbijanskom bossom Darkom Šarićem.

Kako se navodi, podignuta je optužnica protiv osmorice hrvatskih državljana zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrijednosti većoj od 16.4 miliona eura, koji su potom i preprodavali.

Kokain su preuzimali preko luke u Pločama. USKOK je predložio da se okrivljenima oduzme 3.415.422,32 eura nepripadne imovinske koristi. Za osmorku je također zatraženo produženje istražnog zatvora.

Radi se navodno o hrvatskom kraku priče o “srbijanskom Escobaru” Darku Šariću koji je uhapšen prije godinu dana u Beogradu, dok je bio u kućnom pritvoru. Kako javlja Večernji list, među osmero okrivljenih koji su radili sa Šarićem i krijumčarili, pa u zemlje EU prodavali kokain vrijedan preko 16.4 miliona eura, su Petar Ćosić, Manuel Vulić, Ante Vrcan i Oliver Ćokara.

Prvookrivljeni je upravo Petar Ćosić za kojeg se smatra da je bio čovjek od povjerenja balkanskog narko bossa Darka Šarića.

No droga nije jedino čime su se bavili. USKOK ih tereti i za planiranje ubistva čovjeka u Ekvadoru.

Kako se navodi, prvookrivljeni je djelujući s osobom iz Srbije, tokom 2020. i na samom početku 2021. odlučio da će ubiti osobu u Ekvadoru za koju su smatrali da postupa mimo njihovih dozvola. Kako su utvrdili istražitelji, u cilju da tu osobu na podmukao način liše života, povezali su u zajedničko djelovanje drugookrivljenog i više zasad nepoznatih osoba. Drugookrivljeni je bio zadužen za provjeru kretanja po Ekvadoru osobe čiju su smrt planirali, kao i za angažman ubica. Tu osobu, koja je u međuvremenu preminula, pratili su u Ekvadoru preko nepoznate osobe koja je trebala i platiti izvršitelje ubistva.

Pokušaj ubistva dogodio se 13. novembra 2020. u Guayaqilu, no unatoč tome što su napadači ispalili veći broj hitaca, žrtva nije preminula, već je zadobila za život opasne povrede zbog kojih je odmah prevezena na bolničko liječenje. Po obavijesti da je žrtva samo ranjena, prvookrivljeni i osoba iz Srbije su, u daljnjoj nakani da sprovedu do kraja svoj plan, dali nalog drugookrivljenom da se ubistvo organizira dok se žrtva nalazi na liječenju. Za novi pokušaj ubistva angažirane su i dvije osobe iz Kolumbije, no do realizacije dogovorenog nije došlo jer je jedna od njih uhapšena. Po otpuštanju iz bolnice, žrtvi se stanje gotovo odmah pogoršalo te je umrla uslijed posljedica ranijeg ranjavanja.

USKOK je saopćio da je nakon provedene istrage u kojoj su dokazi pribavljeni i u saradnji s nadležnim tijelima Francuske, Srbije, Austrije, Španjolske, Ekvadora, Italije, Grčke i Njemačke te uz izniman angažman Eurojusta, Ambasade Republike Hrvatske u Čileu i Interpola, podigao optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, teškog ubojstva, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

USKOK drugooptuđeno tereti i da je od tačno neutvrđenog dana tokom 2019. godine pa do 12. aprila 2022. u Hrvatskoj, BiH te Francuskoj, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom, prijenosom preko državne granice i kroz teritorij država članica EU, te daljnjom prodajom većih količina oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava, povezao u zajedničko djelovanje VIII. okr. i više drugih osoba. Pritom je VIII. okr. bio zadužen za preuzimanje oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava u BiH, od osobe zadužene za pribavljanje potrebnog oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava, sve po narudžbi II. okr. i povremeno još jedne osobe, a koji su obojica bili zaduženi i za financiranje same nabave.

Kupce oružja, eksploziva i eksplozivnih naprava pronalazio je II. okr., a među njima i osobu iz Francuske zaduženu da preproda preuzeto oružje, eksploziv i eksplozivne naprave. Tako su u više navrata okrivljenici iz BiH do Francuske prevezli 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, pet pištolja, jednu pušku, streljivo i detonatore koje su prodali za najmanje 164.500,00 eura, dok je II. okr. preuzeo na isti način pribavljeno neidentificirano oružje s prigušivačem, jednu automatsku pušku, tri pištolja, streljivo te kilogram plastičnog eksploziva s upaljačima. Novac dobiven prodajom oružja podijelili su s II. okr. i osobom koja je sufinansirala preprodaju.