U Ilijašu će se danas uništiti 1.400 komada oružja

U Željezari u Ilijašu danas će biti organizovano uništavanje prikupljenog i zaplijenjenog oružja i dijelova oružja – oko 1.400 komada, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Akciju uništavanja oružja koje se trenutno nalazi u skladištima policijskih agencija u BiH organizuju Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH, u saradnji sa Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Europi, te tehničku podršku UNDP-a u BiH.

U ovoj akciji učestvovat će policijske agencije SIPA, Granična policija BiH, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS, MUP-ovi Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog, Bosansko-podrinjskog, Kantona 10 i Policija Brčko distrikta.

Ovom akcijom želi se skrenuti pažnja na opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje predstavljaju za svakodnevnu bezbjednost građana.

U jugoistočnoj Evropi problem cirkulacije i proliferacije malog oružja i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou, naveli su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vezani članci

U saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Ilijaša poginula jedna osoba

Visokoin.com

U Ilijašu uhapšen nasilnik, zadržan u službenim prostorijama

Visokoin.com

Teška nesreća u lijašu: Pješaku se ljekari bore za život, vozač uhapšen

Visokoin.com

Na području Ilijaša pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe

Visokoin.com

80.000 KM za revitalizaciju bosanskog Dubrovnika

Visokoin.com

Šta se spaljuje u tvornici “Wood Team” u Brezi? “To nije drvo, tako drvo ne gori”

Visokoin.com