U Kantonalnoj bolnici Zenica ne radi CT aparat zbog dugovanja

U Kantonalnoj bolnici Zenica nešto više od mjesec dana zbog kvara ne radi CT aparat, a od juče ni magnetna rezonansa, a dobavljač i serviser te opreme, firma Simens, ne želi vršiti dalje opravke dok im Vlada ZDK ne izmiri nagomilano dugovanje.

– Taj dug po osnovu 4 projekta i usluga servisiranja iznosi 1 milion i 850.000 KM, a najveća stavka je upravo po osnovu nabavke magnetne rezonanse, te CT i rentgen aparata, ističe primarijus doktor Abdulah Granić, direktor Bolnice u Zenici, napominjući da vode intenzivne pregovore kako bi se ovaj dug što prije izmirio.

– Ugovori sa Simensom potpisani su 2009. godine i pomenuta dugovanja od tada datiraju, navodi Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK, dodajući da iako aktuelna kantonalna Vlada nije potpisnik ovih ugovora, dužna je dug nadoknaditi.

– U današnjim razgovorima sa premijerom ovog kantona tražili smo mogućnosti unosa pomenutih dugujućih sredstava u Nacrt kantonalnog budžeta za iduću godinu ili eventualno u rebalans ovogodišnjeg budžeta i nadam se da ćemo ta sredstva naći na jednoj od idućih sjednica Skupštine ZDK, ističe ministrica Balorda.

Do tada je kao privremeno rješenje postignut dogovor sa jednom zeničkom privatnom poliklinikom da pacijenti u njoj obavljaju CT pregled.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nermin Alimanović, prvi Rom iz Visokog koji je obavio hadž u posljednjih 60 godina

VISOKOIN.COM

VISOKO: Pertačani očistili ribarsku plažu na rijeci Fojnici

VISOKOIN.COM

Danas sunčano vrijeme, temperature i do 32 stepena

VISOKOIN.COM

Svečana promocija maturanata Franjevačke klasične gimnazije

VISOKOIN.COM

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

VISOKOIN.COM

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

VISOKOIN.COM