U Kantonalnoj bolnici Zenica ne radi CT aparat zbog dugovanja

U Kantonalnoj bolnici Zenica nešto više od mjesec dana zbog kvara ne radi CT aparat, a od juče ni magnetna rezonansa, a dobavljač i serviser te opreme, firma Simens, ne želi vršiti dalje opravke dok im Vlada ZDK ne izmiri nagomilano dugovanje.

– Taj dug po osnovu 4 projekta i usluga servisiranja iznosi 1 milion i 850.000 KM, a najveća stavka je upravo po osnovu nabavke magnetne rezonanse, te CT i rentgen aparata, ističe primarijus doktor Abdulah Granić, direktor Bolnice u Zenici, napominjući da vode intenzivne pregovore kako bi se ovaj dug što prije izmirio.

– Ugovori sa Simensom potpisani su 2009. godine i pomenuta dugovanja od tada datiraju, navodi Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK, dodajući da iako aktuelna kantonalna Vlada nije potpisnik ovih ugovora, dužna je dug nadoknaditi.

– U današnjim razgovorima sa premijerom ovog kantona tražili smo mogućnosti unosa pomenutih dugujućih sredstava u Nacrt kantonalnog budžeta za iduću godinu ili eventualno u rebalans ovogodišnjeg budžeta i nadam se da ćemo ta sredstva naći na jednoj od idućih sjednica Skupštine ZDK, ističe ministrica Balorda.

Do tada je kao privremeno rješenje postignut dogovor sa jednom zeničkom privatnom poliklinikom da pacijenti u njoj obavljaju CT pregled.

(VisokoIN)

Vezani članci

NK Bosna: Nažalost nismo uspjeli ostvariti naš cilj

VISOKOIN.COM

VISOKO / Doc.dr. Mehmed Kardaš promovisao svoje djelo u Hrvatskoj

VISOKOIN.COM

Medresa “Osman-ef. Redžović” ispratila 27. generaciju maturanata

VISOKOIN.COM

RK Bosna Visoko Ekoenergija novčano kažnjen

VISOKOIN.COM

Na današnji dan otišao Maršal: Ovo su posljednje riječi druga Tita

VISOKOIN.COM

VISOKO / Obilježeni Dan šehida i Dan otpora agresiji

VISOKOIN.COM