U Kini se dešava nešto što se činilo nemogućim, da li je ovo naznaka haosa koji dolazi?

Kineska policija uhapsila je više od 200 osoba za koje sumnja da su povezani s jednim od najvećih bankarskih skandala ikada, koji je izazvao rijetke masovne proteste u toj zemlji, prenosi AFP.

Četiri banke u centralnoj kineskoj provinciji Henan obustavile su podizanje gotovine u aprilu ove godine dok su regulatori banaka krenuli s istragom oko lošeg upravljanja, zamrznuvši sredstva stotinama hiljada klijenata i izazvali proteste koji su povremeno završavali nasiljem.

Policija je u ponedjeljak saopćila da je uhapsila 234 osobe u vezi sa skandalom i da je napravljen “značajan napredak” u povratu ukradenih sredstava.

“Kriminalna banda nezakonito je kontrolirala četiri ruralne i gradske banke i osumnjičena je da je počinila niz teških zločina” – navodi se u saopćenju policije u gradu Xuchang u ponedeljak.

Kineski ruralni bankarski sektor teško je pogođen naporima Pekinga da obuzda nekretninski balon i rastući dug u finansijskom udaru koji je imao sveobuhvatne efekte na drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

Regulatori postepeno nude otplate štedišama od sredine aprila.

Veličina i razmjere prevare nanijeli su neviđeni udarac povjerenju javnosti u kineski finansijski sistem, kažu analitičari, s tim da su umiješane banke navodno radile ilegalno više od jedne decenije.

Masovne demonstracije štediša 10. jula u glavnom gradu provincije Henan, Džengdžou, nasilno su ugušene, a demonstrante je policija natjerala da uđu u autobuse dok su ih tukli, prema izjavama očevidaca datim AFP-u i verificiranim fotografijama na društvenim mrežama.