U samo 24 sata zaprimljeno 116 obavijesti o promjeni cijena goriva

Federalno ministarstvo trgovine u samo 24 sata zaprimilo je 116 obavijesti o promjeni cijena i marži (OPC obrazaca) koje su mu dostavile benzinske pumpe, a sve one odnose se na povećanje maloprodajne cijene prerađevina za 0,05 KM po litru, potvrdili su iz tog Ministarstva.

Kako su naveli, prosječna cijena na dan 16. marta ove godine za premium bezolovni benzin BMB 95 – BAS EN 228 iznosi 2,08 KM po litri, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) 2,06 KM po litri.

Trenutni raspon maloprodajnih cijena naftnih prerađevina u Federaciji BiH kreće se: za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 od 1,76 do 2,16 KM po litri, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 1,66 do 2,16 KM po litri, piše Večernji list.

Poskupljenje goriva višestruki je udar na ionako siromašne kućne budžete bh. građana. Prvo, više novca moraju izdvojiti za samo gorivo, a drugo, poskupljenje goriva sa sobom povlači i više cijene proizvoda i usluga jer prevoz je uračunat u gotovo sve što plaćamo.

Prije godinu dana cijena goriva u BiH iznosila je nevjerojatnih 1,20 KM. Ako uzmemo za primjer prosječan spremnik goriva od 50 litara, prije godinu dana za napuniti isti trebalo nam je 60 KM. Danas nam za taj isti spremnik treba 108 KM. Razlika je, najblaže rečeno, drastična.

Kraj prošle godine dočekali smo s cijenom dizela i benzina od 1,66 do 1,91 KM/litru i od tada je nekoliko puta cijena povećavana da bi dosegnula trenutni iznos od čak 2,16 KM po litri. U FBiH najniža satnica iznosi 2,31 KM. Dakle, gotovo jedan sat radnik treba raditi za litru goriva.

Nadležni često spominju da BiH ima najniže cijene goriva. Vjerovatno je blizu istine, ali ako se uzme u obzir visina plaća, gorivo nam je definitivno postalo luksuz. Radnik s najnižom satnicom za spremnik goriva treba raditi 47 sati, dakle šest radnih dana.

Ako ovo uzmemo u obzir, onda zasigurno ne možemo tvrditi kako nam je gorivo najjeftinije. Uzmimo za primjer Njemačku, koja je građanima BiH oduvijek bila primjer uređene zemlje.

Cijena benzina u Njemačkoj je 1,54 eura, dakle 3 KM, a dizela 1,35 eura – 2,63 KM. Minimalna satnica u Njemačkoj je 9,50 eura (18,52 KM). Dakle, onaj ko radi za minimalnu satnicu, za spremnik goriva od 50 litara dizela koji košta 67,50 eura (131,62 KM) treba raditi sedam sati. Cijena goriva možda nam jest najniža, ali nam je gorivo sigurno najskuplje u odnosu na standard.

Cijene goriva u BiH u stalnom su porastu posljednjih dana, što predstavlja dodatni udar na budžet građana u ovim teškim vremenima, komentarisaoje ekonomski analitičar Faruk Hadžić nekoliko dana prije posljednjeg povećanja cijena.

“I prije sam dosta pisao o ovoj temi, gdje sam ukazivao na to koliko država uzima sebi na svakoj litri goriva. Pri sadašnjoj cijeni litre dizela država uzima sebi čak 1,01 KM kroz četiri različita nameta. Od ovog iznosa 0,76 KM ide u budžet, dok namjenski za autoceste i ceste ide 0,25 KM. Država može intervenisati tako što će smanjiti trošarinu na gorivo, koja svakako ide nenamjenski u tekuću budžetsku potrošnju (iako trošarine trebaju imati namjenu utroška). Smanjivanjem trošarina na gorivo direktno bi se pomoglo građanima jer bi plaćali jeftinije gorivo i imali više novca koji bi trošili na druge životne namirnice. Nadležnost za izmjene propisa na državnom je nivou, tako da se iskreno nadam kako će važnost ovog pitanja prepoznati i državni Parlament i pokrenuti proceduru izmjena propisa kako bi se trošarine na gorivo smanjile” – navodi Hadžić na svome Facebook profilu.