U Sarajevu bi mogla biti ukinuta participacija za više od četrdeset usluga u zdravstvu

Zavod Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pokrenuo je inicijativu za ukidanje Odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo.

Građani Kantona Sarajevo do sada su plaćali participaciju za više od četrdeset usluga prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Ukoliko bude usvojena inicijativa Zavoda participacija u liječenju se više neće morati plaćati.

– Zajedničkim aktivnostima sa Ministarstvom zdravstva i Vladom Kantona Sarajevo, Zavod je pokrenuo inicijativu da se ukine participacija. Ovo je još jedan u nizu projekata kojim želimo omogućiti što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu osiguranicima. Zajedno sa Vladom KS pokazujemo da rad u interesu građana može i treba da bude mnogo bolji nego u predhodnom periodu – istakao JE direktor Zavoda Muamer Kosovac.

Usvajanjem ove inicijative od strane Upravnog odbora Zavoda i Skupštine Kantona Sarajevo građani Kantona Sarajevo neće imati obavezu plaćati participaciju niti za jednu uslugu u javnim zdravstvenim ustanovama, saopćeno je iz ZZOKS.