U Sarajevu danas peta Bh. parada ponosa

U Sarajevu će se danas održati peta Bh. parada ponosa, gdje će se zahtijevati prava za ovu populaciju, a moto je “Volim da se ne bojim”.

Okupljanje učesnika povorke je planirano od 16 do 18 sati kod Historijskog muzeja, a bit će otvoreni ulazi od Historijskog muzeja i s Vilsonovog šetališta.

U 18 sati kreće povorka prema Trgu Susan Sontag (ispred Narodnog pozorišta), gdje će u 19 sati početi dvosatni program.

Na trasi održavanja parade doći će do izmjena u režimu saobraćaja.

– U vremenu od 18.00 sati do 21.00 sat u ulicama koje obuhvataju rutu kretanja učesnica i učesnika javnog skupa u pokretu „BH povorka ponosa“ – od Historijskog i Zemaljskog muzeja, ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina Bana – Kulovića, do Trga Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta – saobraćaj će biti obustavljan etapno – u skladu s prolaskom učesnika manifestacije, te procjenom policijskih službenika koji će vršiti osiguranje skupa i regulisati saobraćaj – saopšteno je iz MUP-a KS.

Na mjestu okupljanja će svi moći preuzeti promomaterijal, vodu, zastave i transparente, koje će nositi tokom šetnje.

Na paradu se mogu i unijeti lične stvari, ali je zabranjeno unošenje oznaka političkih ili društvenih organizacija, ali je dozvoljeno da se unose palestinske zastave.

Bh. parada ponosa je naglasila da je palestinska zastava prepoznata kao simbol otpora i da za takvu zastavu ima mjesta.

– Bh. parda ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu… Pridružujemo se svim prajdovima koji su stali u solidarnost sa palestinskim otporom i šaljemo jasnu poruku protiv rata i opresije. Među ključnim principima našeg kolektiva i pokreta je solidarnost, antifašizam i antimilitarizam – naveli su piše Avaz