U sjedištu ZDK održana sastanak o aktuelnom stanju u osnovnim i srednjim školama

Aktuelno stanje u školama bila je tema o kojoj su danas u sjedištu kantona održani sastanci premijera ZDK, Fikreta Plevljaka i resorne kantonalne ministrice, Bernadete Galijašević, sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola na prostoru ovog kantona.

– Htjeli smo zapravo čuti iz „prve ruke“ konkretne probleme koji muče osnovno i srednje školstvo, kako bi u daljoj saradnji pristupili njihovom rješavanju, naveo je Fikret Plevljak, premijer ZDK, kao glavni cilj danas vođenih razgovora sa direktorima svih škola na prostoru ovog kantona.

Neuslovnost i dotrajalost školskih zgrada, nedostatak potrebnih učila, problemi u prevozu nastavnika i učenika, visoki komunalni trošovi škola, neadekvatni pedagoški standardi, pitanja statusa direktora škola, neki su od najčešćih problema, koje su direktori škola ZDK naveli tokom ovih razgovora, a za iznalaženje rješenja biće zadužen stručni tim, koji će se formirati već naredne sedmice na sastanku predstavnika resornog kantonalnog Ministarstva sa predsjednicima kantonalnih i općinskih Aktiva direktora škola. Danas je dogovoreno i da se uskoro sačine posebne strategije razvoja osnovnog i srednjeg obrazovanja, u kojima bi bile date jasne smijernice kako riješiti probleme o kojima su govorili direktori, te kako razvijati obrazovni proces u narednim godinama na području ZDK.

– Za probleme infrastrukture škola rješenje će se vjerovatno tražiti u kreditnom zaduženju ZDK , istakao je danas premijer Plevljak.

Naredni sastanak premijera ZDK i resorne kantonalne ministrice sa direktorima škola, kako je dogovoreno, biće održan najkasnije do početka ljetnog školskog raspusta, do kada kantonalni premijer ima namjeru i obići sve škole na prostoru ovog kantona.

(VisokoIN)