U srijedu Željezničar – Velež u Bulevaru Ivice Osima 27?!

Uzvratnu utakmicu polufinala nogometnog Kupa Bosne i Hercegovine Željezničar i Velež bi mogli igrati na novoj adresi premijerligaša na Grbavici. Naime, tog dana zasjeda 19. sjednica Skupština Kantona Sarajevo, a koja između ostalog odlučuje o Prijedlogu odluke o izmjeni naziva ulice Zvornička, na području Općine Novo Sarajevo.

Ovom odlukom trebala bi se preimenovat ulica Zvornička u “Bulevar Ivice Osima“, gdje se uostalom i nalazi stadion Grbavica, u čijoj je blizini legendarni Ivica Osim rođen, odrastao, počeo fudbalsku karijeru.

Ukoliko se usvoji ova odluka nadležni organ uprave Općine Novo Sarajevo dužan je da u što kraćem roku izvrši izmjenu naziva ulice za nadležno područje, a Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo dužan je u roku od 8 dana uvrstiti u Registar ulica, trgova i mostova.

Prema informacijama do kojih je došla Federalna televizija, ukoliko zastupnici Kantona Sarajevu u srijedu izglasaju ovu odluku, Općina Novo Sarajevo planira, početkom maja, na godišnjicu smrti ili rođenja legendarnog bh. fudbalera i trenera, 1. ili 6. maja 2023. godine obilježiti, odnosno postaviti table „Bulevar Ivice Osima“, u sadašnjoj Zvorničkoj ulici.

Dakle, adresa FK Željezničar na stadionu Grbavica trebalo bi ubuduće glasiti „Bulevar Ivice Osima 27“, a gdje je na ulaznoj kapiji nedavno postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na legendarnog bh. nogometaša i trenera…

“Odlazim i gotovo je… ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”.

federalna.ba/Muhamed Bikić