U Visokom održana Centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH na nivou ZDK-a

Centralna manifestacija obilježavanja 15. aprila – dana Armije RBiH na nivou ZDK-a, održana je danas u Visokom uz veliki broj prigodnih aktivnosti i uvaženih gostiju.

Organizator je bila JOB Unija veterana Visoko u koordinaciji sa visočkim boračkim Udruženjima i Organizacijama, Udruženjem dobitnika najvećih ratnih priznanja Visoko, Organizacijom šehida i poginulih boraca Visoko 92 i Organizacijom ratnih vojnih invalida Visoko 92 uz veliku podršku visočke Gradske uprave i Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a.

Obilježavanje je započelo okupljanjem na Centralnom spomen obilježju visočkim šehidima i poginulim borcima, gdje su, uz prigodan program, brojne Delegacije položile cvijeće i odale počast najrabrijim i najboljim sinovima, koji su našu domovinu odbranili od agresije.

Uslijedio je veličanstven defile sa ratnim zastavama Gradova i Općina ZDK-a glavnim visočkim ulicama, a cvijeće je položeno i u Gradskom parku na Spomen kosturnici borcima NOR-a, kao i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

U holu KC Altindag-Visoko održana je izložba ratnih fotografija i memorabilija, a potom u velikoj sali KC Altindag-Visoko i Svečana akademija na kojoj su dostojanstveno evocirane uspomene na najčasniju armiju na svijetu uz univerzalnu poruku da najbolji među nama nikada neće biti zaboravljeni i da će zauvijek ostati u našim srcima i mislima.

Prisutnima su se obratili: Ferid Provalić – uime domaćina i Koordinacije boračkih udruženja i organizacija Grada Visoko, Mirza Ganić – gradonačelnik Visokog, Vahid Karavelić – general Armije RBiH i vojske FBiH, Vernest Karzić – predsjednik JOB Unija veterana ZDK-a, Damir Sirovica – ministar za boračka pitanja ZDK-a i Nezir Pivić – premijer ZDK-a.

Učenici visočkih osnovnih i srednjih škola, Medrese Osman ef. Redžović i članovi BZK Preporod Visoko su uveličali i upotpunili cjelokupni program.

Čisto i plemenito srce bosansko bilo je hrabrije i jače i zauvijek je pobijedilo sile mraka i svjetlom obasjalo našu domovinu koja je vječna u punini svoje ljepote i nepresušne ljubavi.