U VLADI ZDK POTPISANI UGOVORI O DODJELI SREDSTAVA ZA UREĐENJE POSLOVNIH ZONA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori s predstavnicima osam gradova i općina o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona iz budžeta Ministarstva za privredu u iznosu od 700.000 KM.

Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a namijenjena za uređenje poslovnih zona. Vlada je sa po 100.000 KM podržala uređenje infrastrukture u općinama Tešanj (PZ “Bukva-Vila”), Maglaj (PZ “Liješnica”) i Olovo (PZ “Golubište-Pilana) te Gradu Visoko (PZ “Ozrakovići”), Gradu Zavidoviću dodijeljeno je 90.042,55 KM (PZ “Ekonomija-Batvice), Općini Žepče 98.815,75 KM (PZ “Radovlje”), Općini Doboj Jug 74.888,90 KM (PZ “Mravići”) dok je Općini Kakanj dodijeljeno 36.252,75 KM (PZ “Vrtlište”).

Premijerka Amra Mehmedić naglasila je da je poslovna infrastruktura veoma važna za privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. To su, dodaje, projekti koji iziskuju značajna sredstva, zbog čega je vrlo važno da svi nivoi vlasti pruže neophodnu finansijsku pomoć jedinicama lokalne samouprave “gdje se odvija život i rješava većina problema koje imaju građani”.

– Stalno je poruka da građani BiH pa tako i ZDK žele nova radna mjesta, a novih radnih mjesta nema bez dobre poslovne infrastrukture, tako da će Vlada ZDK ostati opredijeljena da izdvaja značajnija sredstva upravo u ove namjene – rekla je premijerka ZDK.

Ministarstvo za privredu je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća te izgradnju poslovnih zona ove godine opredijelilo rekordnih 8,2 miliona KM, od čega je za poslovne zone namijenjeno 3,6 miliona KM. Resorni ministar Samir Šibonjić navodi da ovaj kanton ima više od 20 poslovnih zona, a da je Vlada opredijeljena da nastavi stvarati što bolje uslove za rad privrednih subjekata.

– ZDK je stub privrede BiH, a Vlada i resorno ministarstvo će činiti sve da rad, rast i razvoj naših preduzeća u industrijskim zonama učinimo lagodnijim. Cilj nam je da što je moguće veći broj investitora koji dolaze smjestimo u industrijske zone, kako bi sam razvoj privrede bio što brži – rekao je Šibonjić.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić naglasio je da je poslovna infrastruktura jako važna za razvoj svake lokalne zajednice te da ova općina ulaže značajna sredstva u ove namjene. Zajedno s Vladom ZDK-a udružili su sredstva koja će uložiti u razvoj putne infrastrukture u Poslovnoj zoni “Bukva-Vila”, a planirana su i nova ulaganja u poslovnu infrastrukturu.

– Poslovnu zonu koju smo otvorili prije 3-4 godine već je popunjena 30 posto i u njoj radi više od 15 poslovnih subjekata. Imamo potrebe za daljim investiranjem i ja ovim putem apelujem i na FBiH i na ZDK i na druge lokalne zajednice da povećamo izdvajanja za ulaganja u poslovnu zonu kako bismo bili konkurentni za nove investicije i za otvaranje novih radnih mjesta – rekao je Huskić.

I Općina Kakanj godinama ulaže u poslovnu infrastrukturu, a posljednjih desetak godina središte privrednih aktivnosti je PZ “Vrtlište”. Na javni poziv resornog ministarstva aplicirali su za projektom izgradnje javne rasvjete u navedenoj zoni.

-Sredstva ćemo iskoristiti u tu svrhu, obzirom da smo mi riješili ostalu komunalnu infrastrukturu, put, vodu i kanalizaciju. Ostala je još rasvjeta kako bi na neki način poboljšali uslove rada i animirali druge privrednike da se bave još jače privredom i da otvaraju nove firme u našem Kaknju – rekao je Bajtarević.

Press služba ZDK