U Zenici počele Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

U Zenici su svečano otvorene Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Organizator je krovni federalni savez koji okuplja osobe sa invaliditetom. Zbog gustog rasporeda sportskih igara u susjednim zemljama, ove godine je izostao veći broj stranih učesnika, no to nije utjecalo na dobru atmosferu i kvalitet ovogodišnjeg takmičenja.

Na borilištima stadiona Kamberovića polje stotine učesnika će se takmiči u disciplinama atletski višeboj, bacanja kugle, koplja, diska i čunja te utrkama u kolicima. Ovo su 18. sportske igre paraplegičara i oboljeljih od dječije paralize.

„Već je to punoljetstvo. Prve igre koje su bile u Zenici bile su probne i bilo je jako teško. Došli smo u situaciju da je to ugiran tim, da su tu neki novi mladi ljudi – nažalost, neke nove osobe sa invaliditetom su preuzele jedan dio zadaće organizacije. Organizacija je jako komplikovana, puno stvari vuče za sobom, jer tu je puno učesnika, puno osoba osoba sa invaliditetom kojima treba objezbijediti stvari koje su neophodne“, objašnjava Harun Aliefendić, organizator i član Upravnog odbora Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH.

Kako su ove godine okupljeni brojni takmičari iz svih kantona i entiteta Republika Srpska, takmičenje se boduje kao i državno prvenstvo. Zbog učešća takmičara iz Sjeverne Makedonije, Igre imaju i međunarodni karakter.

Sportske igre paraplegičara dokazuju da sport nije privilegija samo za ljude bez invaliditeta – naprotiv, osnažuje samopouzdanje i ima izuzetan značaj u održavanju stabilne psiho-fizičke kondicije, posebno osoba s invaliditetom, ističe Albert Dodik, v.d. generalnog sekretara Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH.

„Igre mi znače mi prvenstveno zbog pomjeranja vlastitih granica i ostvarivanja boljih rezultata. A značaj ovih igara je dosta veći od samih tih rezultata – on se ogleda baš u ovom druženju“, kaže Samira Đidić, jedna od učesnica.

Ovogodišnje sportske igre paraplagičara i oboljelih od dječije paralize završavaju takmičenjem u šahu, a sasvim je sigurno da su već sada ispunjeni glavni ciljevi – promocija zdravlja, ljudskih prava i mogućnosti osoba s invaliditetom.

federalna.ba