Ubijen Tomislav Sabljo, jedan od vođa narkokartela koji je radio i u BiH

Jutros oko 4.45 sati na Trešnjevci, u zagrebačkoj Ulici Florijana Andrašeca došlo je do fizičkog sukoba više osoba u jednom noćnom klubu, izvijestila je zagrebačka policija. Iz vatrenog oružja s više hitaca ubijen je 41-godišnjak. Muškarac koji se dovodi u svezu s ovim kaznenim djelom je uhićen i pod nadzorom policije.

Ubijen je Tomislav Sabljo. On je uhićen i optužen u akciji Tebra kao jedan od vođa zločinačke organizacije koja je krijumčarila drogu, palila aute i utjerivala dugove.

Sabljo, Tomislav Sučić i još 17 osoba koje se povezuje s krijumčarskim lancem droge iz Albanije i Crne Gore, preko BiH do Hrvatske, uhićeni su u srpnju 2019. godine u velikoj policijskoj akciji, piše Index.

USKOK sumnja da su Sabljo i Sučić od svibnja 2016. do sredine svibnja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njezina krijumčarenja.

Marihuana je najprije skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku. Policajka je navodno sudjelovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima skupine koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a na taj je način, sumnja USKOK, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15.7 tona marihuane.

Milijune zaradili i na kokainu
Navodni vođe skupine organizirali su i nabavu 1335 grama kokaina, čime su ukupno zaradili najmanje 84.6 milijuna kuna.

Sabljo i Sučić optuženi su i da su s Vuletićem povezali šestero optuženika koji su zapalili najmanje četiri automobila i “pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe”.

“USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, pri čemu je za dvojicu okrivljenika predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi. Također je u odnosu na šestoricu okrivljenika predloženo produljenje istražnog zatvora”, objavilo je tužiteljstvo.

U srpnju 2021. godine optuženima u aferi Tebra, za narkobiznis na kojem su navodno zaradili čak 84.6 milijuna kuna, deblokirana je imovina vrijedna 10 milijuna kuna jer u roku od dvije godine nije potvrđena optužnica.

Opet završio u zatvoru
Sabljo je zbog Tebre u Remetincu bio od srpnja 2019. Izašao je 2. prosinca 2021.

Tomislav Sabljo (40), nakon što je izašao iz pritvora u kojem je bio kad je uhićen u akciji Tebra, dva puta je bio ponovo bio pritvaran. Prvi put u prosincu 2021., ni tjedan dana nakon što je izašao iz Remetinca, i drugi put u rujnu 2022. U oba slučaja iza rešetaka se vratio zbog iznude ili pokušaja iznude, pisao je Večernji list.

Prvi je put ponovo uhićen zbog sumnje da je pokušao iznuditi 77-godišnjaka, a drugi put je prijetio 33-godišnjaku i njegovoj obitelji, piše Index.