Udruženje Dobro.ba otpremilo agregate i grijalice za Siriju i Tursku

Humanitarno udruženje Dobro.ba danas je iz svog skladišta u Sarajevu otpremilo 35 agregata, 50 električnih grijalica, 17 plinskih i sedam IC grijalica za narode Sirije i Turske, koje je početkom ovoga mjeseca pogodio razoran zemljotres te koji je usmrtio desetine hiljada, a stotine hiljada osoba ostavio bez krova nad glavom.

Ubrzo nakon potresa u Turskoj i nakon što su počele pristizati katastrofalne vijesti, a prema potrebama i informacijama s terena, udruženje je pokrenulo akciju „Iskra toplote za porodice bez domova“, u cilju prikupljanja sredstava za kupovinu agregata i grijalica kako bi se olakšao život ljudima čiji su stambeni objekti uništeni i oštećeni i kome predstoji život u privremenim smještajima.

„Udruženje Dobro.ba jutros se okupilo kako bi se prikupljena pomoć za ugroženi narod Turske i Sirije realizirala i otpremila u humanitarne konvoje koji su krenuli prema tim mjestima. Naša akcija „Iskra toplote za narod bez domova“ danas je u finalizaciji. Sakupljeno je preko 50 plinskih grijalica, 35 agregata, različitih konvektora i druge grijne opreme“, kazao je predsjednik organizacije Sanin Ramezić.

„Ova oprema će sigurno da utopli i olakša život naroda koji je ostao bez svojih kuća, bez krova nad glavom i koji će vjerovatno biti u privremenim domovima u narednom periodu. Tako da možemo biti ponosni i sretni da je ova akcija rezultirala ovako dobrim odzivom i mi se nadamo da ćemo preko 50 domaćinstava kako u Siriji tako i Turskoj obezbijediti sa osnovnim uslovima za život koji se ogledaju u struji i grijanju“, dodaje predsjednik udruženja.

Udruženje Dobro.ba kroz svoj rad pomaže brojne stanovnike Bosne i Hercegovine, a pomoć se prvenstveno ogleda u vidu pomoći projekata samoodrživog razvoja i povratka, stipendiranja učenika i studenata, te drugih aktivnosti koje za cilj imaju pomoći i osnažiti stanovništvo u potrebi.

„Kao Dobro.ba želimo da se zahvalimo svojim donatorima, svojim sugrađanima i narodu Bosne i Hercegovine koji je po ko zna koji put pokazao da možda nismo veliki kao narod, ali da sigurno imamo veliko srce, da želim da pomognemo i da je našem u fundamentu života da se čine dobre stvari, kao što je i misija našeg udruženje. Hvala medijima, donatorima i još jednom bih se zahvalio na podršci koju daju, a mi kao udruženje nastavit ćemo da radimo i pružamo pomoć mnogim našim sugrađanima kojima je ona potrebna i nastavit ćemo stipendirati našu djecu, a takvih je već sada preko 150“, ističe Sanin Ramezić, predsjednik Dobro.ba, uz zahvalu i pravnim licima koji su osim materijalne dali i operativnu podršku realizaciji akcije.

Bosanskohercegovački narod je još jedanput pokazao svoju spremnost da pomogne, te je kroz ovu akciju prikupljeno i kupljeno više agregata i grijalica od prvobitno planiranog. Volonteri Dobro.bo su prikupljenu pomoć pripremili za transport, a istu će isporučiti zajedno sa partnerskim organizacijama Pomozi.ba i MFS-EMMAUS, u cilju poštivanja predodređenih humanitarnih punktova i ostalih operativnih tokova koji garantuju da će donirana pomoć doći u ruke onih u potrebi.