Uhapšen pripadnik Granične policije: Odavao informacije dilerima i pomogao da unesu velike količine droge

Postupajući po nalogu i pod nadzorom tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici GP BiH, lišili su slobode aktivnog službenika Granične policije BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH u predmetu organiziranog kriminala i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i zlouporabu policijske dužnosti i dostupnih informacija.

“Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni bio je u kontaktu sa pripadnicima organizirane kriminalne skupine koju u predmetu Rašević i dr. (akcija kodnog naziva “Golub”), istražuje Tužilaštvo BiH zbog organiziranog kriminala, krijumčarenja velike količine narkotika i drugih kaznenih djela”, navodi se u saopćenju.

Prikupljeni su dokazi, da je osumnjičeni pripadnik Granične policije BiH, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, odavao osumnjičenima informacije, te davao upute i pomagao ih u ilegalnom prelasku granice Bosne i Hercegovine, čime je omogućio krijumčarenje veće količine opojnih droga.

Policijski službenici Granične policije BiH osumnjičenog će u zakonskom roku predati tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.