UIO BiH zaplijenio robu vrijednu skoro 600.000 KM: Oduzeli od dioptrijskih naočara i termometara do oružja

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, Regionalni centar Tuzla, Mostar i Banja Luka oduzeli su rezani duhan, pištolj, tekstil, obuću, dioptrijske naočare i termometre u procijenjenoj vrijednosti od 574.850 KM.

Iz UIO-a je saopćeno da su u januaru službenici UIO-a proveli više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog porijekla na području regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banja Luka, što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

– Prilikom izvršenih provjera na području Širokog Brijega pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba stranog porijekla – odjeća i obuća, bez dokumentacije o nabavci, u vrijednosti oko 18.710 KM, navode iz UIO.

Dodaju da je u saradnji s pripadnicima Policijske stanice Jablanica, na putnom pravcu Posušje – Jablanica, kod jedne osobe u vozilu pronađeno je i privremeno oduzeto 50 kilograma rezanog duhana koji nije bio na propisan način obilježen akciznim markicama UIO, namijenjenog daljnjoj prodaji čija procijenjena vrijednost iznosi oko 9.500 KM.

– Na carinskoj ispostavi Doboj uz asistenciju carinskih službenika CI Doboj u pošiljci selidbenih stvari iz SAD-a pronađeno je i oduzeto kratko vatreno oružje ’Springfield Armory’. Kod pravnog lica na području RC Tuzla pronađena je i oduzeta veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (dioptrijske naočare, termometri – ukupno 5.918 komada)”, navode iz UIO-a.