UKC RS nema citostatika, traži se hitno rješavanje problema

U Univerzitetsko- kliničkom centru Republike Srpske nedostaju citostatici za najteže bolesnike. Tako su jutros, prema tvrdnjama naše čitateljke, vraćeni pacijenti koji su trebali primiti hemoterapiju.

“Jutros su svi pacijenti koji su imali zakazanu hemoterapiju vraćeni kući uz obrazlozenje da nema citostatika, pod nazivom Cisplatin” rekla je za BUKU jedna od pacijetknjia.

Ovu informaciju provjerili smo na UKC RS.

“Univerzitetski klinički centar Republike Srpske uputio je Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nekoliko molbi za hitno rješavanje nedostatka lijekova sa Liste citotoksičnih, bioloških i pratećih lijekova u našoj ustanovi, a zadnji dopis je poslan 29.02.2024. godine” rečeno je za BUKU u UKC RS.

Naime, prema Odluci Vlade Republike Srpske nabavka citotoksičnih lijekova za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj je u nadležnosti Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

“Istovremeno sa druge strane, do nedostatka velikog broja citotoksičnih lijekova je dovelo i nepoštovanje ugovorenih obaveza mnogih dobavljača, a po Tenderu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske br: 07/015-3804/21, koji unazad nekoliko mjeseci ne vrše kontinuirano snabdijevanje Univerzitetskog kliničkog centra prema dostavljenim narudžbenicama” kaže se u odgovoru UKC-a RS dostavljenom portalu BUKA.