Ukida se „airplane mode“: Putnici u EU će uskoro moći slobodno da koriste telefone u avionu

Evropska komisija prilagođava zakonodavstvo o mobilnim komunikacijama najsavremenijim standardima. Kao rezultat toga, moguće je da će za nekoliko meseci doći kraj upotrebi “airplane mode” na letovima unutar Evropske unije. Umesto toga, putnici će moći da koriste 5G mrežu. Što znači da će mobilni telefoni u potpunosti biti dozvoljeni u avionu.

Na svakom putovanju avionom je obavezan uslov da se konfigurišu pametni uređaji kao što su mobilni telefoni u „režimu letenja“. Ali bi to moglo da se promijeni veoma brzo. U roku od nekoliko mjeseci.

Unutar Evropske unije, prevoznici će moći da instaliraju najnoviju 5G tehnologiju u svoje avione. Omogućavajući putnicima da koriste svoje pametne telefone. I druge povezane uređaje baš kao i na zemlji. Neće biti više “airplane mode”.

Avio-kompanije će moći da obezbjede najnoviju 5G tehnologiju u svojim avionima. Zajedno sa prethodnim generacijama mobilne tehnologije. Pošto je Komisija ažurirala odluku o primeni spektra za mobilne komunikacije u avionima.

Evropske zemlje aktivno rade na uvođenju 5G. Španska vlada je reorganizovala koncesije telekomunikacionih operatera koji rade u frekventnom opsegu 3400-3800 MHz. Što je jedan od prioritetnih opsega za uvođenje 5G tehnologije u Evropi, prenosi FL360aero.

Prema zvaničnom saopštenju španske vlade, glavni cilj ove reorganizacije je da se omogući efikasnije pružanje 5G bežičnih širokopojasnih usluga. Potom, da se u potpunosti iskoriste sve mogućnosti koje pruža 5G tehnologija. I na kraju, da se smanje troškovi primjene mobilnih komunikacija mreže u ovom opsegu.

Ne samo da će ova promjena u Evropskoj uniji koristiti avio-kompanijama i vazdušnim putovanjima, već će se 5G frekvencije otvoriti i za WiFi u automobilima, autobusima i drugim prevoznim sredstvima.

Sa ovim razvojem, korištenje režim letenja na mobilnim telefonima, tabletima i računarima u letu ima odbrojane dane. Ali u narednim mjesecima očekuje se više informacija o ovoj temi.