UN uvrstio Izrael i Hamas na “Listu srama”, stigla reakcija Netanjahua

Izrael i Hamas uvršteni su u takozvanu “Listu srama” Ujedinjenih nacija, u sklopu godišnjeg izvještaja kabineta generalnog sekretara Antonija Gutereša koji dokumentuje kršenja prava djece u ratu, prenose danas izraelski mediji.

Ovo je prvi put da su Izrael i Hamas uvršteni u tu listu, na kojoj su Rusija, teroristička organizacija Islamska država, Al-Kaida, Boko Haram, Avganistan, Irak, Mjanmar, Somalija, Jemen i Sirija.

Izraelski mediji navode da je Izrael prva demokratska zemlja na toj listi.

U ranijim izvještajima bilo je poglavlja o izraelskom-palestinskom sukobu, u kojima je Izrael optuživan za ozbiljna kršenja prava djece.

Izrael međutim nikada nije bio uključivan u aneks na kraju izvještaja o “navedenim stranama koje nisu primjenile mjere za poboljšanje zaštite djece tokom perioda o kojem se izvještava”.

Taj aneks je postao poznat po nazivu “Lista srama”.

Premijer Izrael Benjamin Netanjahu je na posljednju objavu svjetske organizacije reagovao riječima: “UN su sebe stavile na crnu listu historije kada su se pridružile pristalicama Hamasovih ubica.”

“IDF (Izraelske odbrambene snage) su najmoralnija vojska u svijetu i ni jedna konfuzna odluka UN neće to izmijeniti”, izjavio je Netanjahu poslije objave UN.

Izraelska misija u UN je snimila ambasadora Izraela Gilada Erdana kako danas prima zvanično obavještenje od Gutereševog šefa kabineta.

Erdan je takođe rekao da je izraelska vojska najmoralnija na svijetu, a da će odluka UN samo pomoći teroristima i nagraditi Hamas.

“Jedini koji su stavljen na crnu listu danas je generalni sekretar čije su odluke, od početka rata, pa čak i prije, nagrađivanje terorista, podsticanje da koriste djecu za terorističke akte”, rekao je on i upozorio da će “Hamas sada nastaviti čak i više da koristi škole i bolnice” zbog te Gutereševe odluke koju je označio sramnom i da će ona dati Hamasu samo nadu da će preživjeti, što će samo produžiti rat i produžiti patnje.

“Sram ga bilo”, rekao je Erdan aludirajući na Gutereša.