Uporedili smo cijene mesa, ulja, brašna, šećera u BiH i Hrvatskoj: Uskoro bismo mogli po fasungu kod susjeda

Godinama unazad bio je poznat trend dolaska građana Hrvatske u kupovinu u našu zemlju. Međutim, Bosna i Hercegovina je sve manje privlačna kao shoping Meka, jer su cijene dramatično skočilo.

Nove mjere u Hrvatskoj
Od početka ukrajinske krize i poremećaja na svjetskom tržištu cijene vrtoglavo rastu osnovnih životnih namirnica u cijelom svijetu. Međutim, dok druge zemlje uvede mjere kojima pokušavaju olakšati život građanima, vlast u BiH ne radi ništa po tom pitanju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je set mjera o kontroli cijena određenih prehrambenih proizvoda. Vlada Hrvatske je ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda, među kojima su između ostalog, ulje, brašno, šećer, meso, i to za više od 30 posto, u cilju očuvanja kupovne moći građana.

Uporedili smo nove cijene snižene hrane u Hrvatskoj sa cijenama istih namirnica u našoj zemlji.

Nakon donošenja mjera, cijena trajnog (UHT) mlijeka sa 2,8 posto mliječne masti po litri u Hrvatskoj ne smije biti viša od 7,39 kuna (1,90 KM), uz najveću maržu od pet posto. Cijene mlijeka u našoj zemlji u najvećim trgovačkim lancima iznosi od 1,70 do 2,30 KM.

Potom, bijeli kristal šećer u Hrvatskoj ne smije koštati više od 7,99 kuna (2,06 KM) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto. Kilogram šećera u BiH se može kupiti po cijeni od 2,20 KM.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5,99 kuna (1,56 KM), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6,29 kuna (1,61 KM). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto.

Šta je kod nas jeftinije
Cijena brašna tip-550 KM u našoj zemlji iznosi 1,60 KM, a tip T-400 možete kupiti za cijenu od 1,80 do 2,20 KM.

Prema novim mjerama u Hrvatskoj cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24,99 kuna (6.46 KM) po kilogramu, s maržom od najviše pet posto.

U BiH je cijena kilograma cijelog pileta u rasponu od 5,95 do 6,10 KM, što je jedina namirnica koja je kod nas jeftinija.

Prema odluci Vlade Hrvatske, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litru ne smije biti veća od 15,99 kuna (4,12 KM), dok u BiH cijena ulja trenutno iznosi od 4.70 do 4.75 KM.

Za miješano mljeveno meso (govedina i svinjetina) građani Hrvatske će sada izdvojiti 32,99 kuna (8,52 KM) po kilogramu. Kod nas kilogram junećeg mljevenog mesa iznosi 14 KM.

Dakle, poređenjem cijena osnovnih životnih namirnica, sigurno je da građani Hrvatske više neće ni pomisliti na kupovinu u našoj zemlji. Međutim, izgledno je da će se zbog nižih cijena hrane građani naše zemlje se odlučiti na kupovinu kod susjeda.