Upozorenje za Google Chrome korisnike: Nove vrste sajber napada

U objavi na blogu, upozorili su da je ovaj opaki napad operativan od februara ove godine i da je zahvatio veliko područje

Stručnjaci za sajber sigurnost objavili su bitno upozorenje o novoj prijetnji koja trenutno pogađa korisnike Google Chromea.

Sigurnosni eksperti su upozorili na postojanje nove vrste sajber napada, koji cilja one koji koriste Google Chrome za pretragu weba ili provjeravanje elektronske pošte.

Kompanija za sajber sigurnost “Trend Micro” otkrila je da korisnici Googlea sada dobijaju obmanjujuću poruku o grešci ažuriranja Chromea, koju šalju prevaranti kako bi distribuirali malver.

U objavi na blogu, upozorili su da je ovaj opaki napad operativan od februara ove godine i da je zahvatio veliko područje.

Zlonamjerni kod
Pomenuta prijetnja počinje nakon što korisnici posjete “kompromitovanu” web lokaciju koja je zaražena zlonamjernim kodom.

Kada osoba posjeti ove web lokacije, pojaviće se lažna poruka o grešci u Google Chromeu, pozivajući ih da odmah preuzmu ažuriranje koje će navodno riješiti bezbjednosni problem.

Kada korisnici kliknu na taj link, na kraju preuzimaju ZIP datoteku koja sadrži Monero majner koji će koristiti procesorsku snagu njihovog računara za rudarenje kriptovalute za napadače.

Ovo je ozbiljan problem jer kada se zarazi, vaš uređaj će se vjerovatno usporiti ili čak prestati da radi zbog toga što malver troši previše energije.

Stručnjaci su upozorili da bi virus takođe mogao da ukrade osjetljive informacije sa laptopa, kao što su akreditivi za prijavu i finansijski podaci, dovodeći lične podatke i finansije u opasnost.

Osim što izaziva haos na uređaju, ovaj malver također može računare da načini podložnijim daljim napadima promjenom sistemskih postavki i slabljenjem bezbjednosnih mjera.

Kako se zaštititi?
Da biste izbjegli da upadnete u zamku ovih sajber hakera, stručnjaci predlažu:

– Uvijek budite oprezni kada preuzimate bilo šta iz nepoznatih izvora i preuzimajte softver samo sa pouzdanih web lokacija.

– Uvjerite se da je vaš operativni sistem, bilo da je u pitanju Windows ili Mac, i vaš softver ažuriran najnovijim bezbjednosnim ispravkama. Za korisnike Google Chromea, koristite ugrađenu funkciju ažuriranja tako što ćete kliknuti na Help i izabrati About Chrome.

– Stručnjaci savjetuju da ostanete informisani o najnovijim prijetnjama, zajedno sa najboljim praksama da se zaštitite.

– Na kraju, oni predlažu instaliranje antivirus softvera, koji može da pomogne u otkrivanju i uklanjanju prijetnji prije nego što izazovu štetu, prenosi “b92”.